Фани Пейчева, инж. Анета Чилингирова и Христина Кръстева с колеги по време на обучението в Испания.

Мобилностите се реализират по проект „Мисия успешен учител – ученето е живот“ на програма „Еразъм+“

Фани Пейчева, инж. Анета Чилингирова и Христина Кръстева с колеги по време на обучението в Испания.

С иновативни методи и инструменти за преподаване се запознаха преподаватели от Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“ при обмяна на опит със свои колеги от Италия и Испания. Мобилностите се реализират по проект „Мисия успешен учител – ученето е живот“ на стойност 21 390 евро, осъществен по програма „Еразъм+“ (КД1, сектор „Училищно образование“).

Педагози от училището бяха включени в групите за квалификации във Флоренция и Валенсия. Курсът, в който взели участие с италианските си колеги, бил на тема: „Преподаване в 21 век – образование, основано на компетентности, меки умения и творчество“, а от испанските преподаватели научили как да използват таблети, образователни приложения и социални медии в класната стая.

„Избраните курсове спомогнаха за усъвършенстване компетентностите на учителите по английски, български, история и ИКТ и подобриха уменията им за прилагане на модерни технологии в процеса на обучение. Колегите споделиха, че са овладели различни методи и техники за изучаване, изследване и анализиране. Осъзнаваме нуждата от разширяване на международното сътрудничество и усъвършенстване уменията на педагозите. Стараем се да бъдем в крак с новото време и да превърнем училището в желана територия“, обобщава координаторът на проекта и старши преподавател по английски език в ПГМТ Фани Пейчева.

Тя е категорична, че придобитият европейски опит ще бъде предпоставка за осигуряването на модерно и гъвкаво обучение, а именно – интегриране на образователни приложения в преподавателската практика; използването на социалните медии като инструменти за преподаване; развиването на способностите за комуникация между учители и ученици, споделяне на идеи и учебни материали; управление на виртуална класна стая за изпращане на задачи, създаване на викторини, разработване на стратегии за обучение и използване на нови методи на обучение, базирани на ИКТ.

Проектът „Мисия успешен учител – ученето е живот“ се осъществява като част от международна програма, насочена към подкрепа на европейските политики в областта на професионалното образование и обучение. Придобитите нови знания, умения и компетенции учителите ще адаптират към потребностите на всички ученици на гимназията и ще ги трансферират във всички методични обединения и специалности.

Участниците в обучителните курсове получават Europass серификати, признати от Европейската комисия, които ще бъдат приложени за признаване на квалификационни кредити от РУО – Пловдив.

Ана Тончева, инж. Станимир Миладинов и Фани Пейчева получават сертификати след обучението в Италия.

Наред с обученията, пловдивските преподаватели имали и наситена културна програма. В Италия посетили двореца Палацо Векио, световноизвестната галерия “Уфици”, Миланската катедрала, мостът Понте Векио, пищните градини Боболи, градовете Сиена и Пиза, както и много други музеи и исторически места.

В Испания посетили катедралата „Успение Богородично“, в която се съхраняват произведения на изкуството, знакови места във Валенсия – Града на изкуствата и науките и най-големия аквариумен комплекс в Европа „Океанографик”.

„Международните обучения създадоха предпоставки за ценен обмен на мисли и добри практики между участниците от 5 европейски страни и завърши с намерения за бъдещи лични и професионални контакти, които вече са факт. Интересът на учителите от ПГМТ към тематични дейности на национално и международно ниво провокира разработването на нови проекти за международно сътрудничество, които ще стартират в гимназията с началото на новата учебна година“, добавя Фани Пейчева.