Фани Пейчева, инж. Анета Чилингирова и Христина Кръстева с колеги по време на обучението в Испания.

Мобилностите се реализират по проект „Мисия успешен учител – ученето е живот“ на програма „Еразъм+“

Фани Пейчева, инж. Анета Чилингирова и Христина Кръстева с колеги по време на обучението в Испания.

С иновативни методи и инструменти за преподаване се запознаха преподаватели от Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“ при обмяна на опит със свои колеги от Италия и Испания. Мобилностите се реализират по проект „Мисия успешен учител – ученето е живот“ на стойност 21 390 евро, осъществен по програма „Еразъм+“ (КД1, сектор „Училищно образование“).

Педагози от училището бяха включени в групите за квалификации във Флоренция и Валенсия. Курсът, в който взели участие с италианските си колеги, бил на тема: „Преподаване в 21 век – образование, основано на компетентности, меки умения и творчество“, а от испанските преподаватели научили как да използват таблети, образователни приложения и социални медии в класната стая.

„Избраните курсове спомогнаха за усъвършенстване компетентностите на учителите по английски, български, история и ИКТ и подобриха уменията им за прилагане на модерни технологии в процеса на обучение. Колегите споделиха, че са овладели различни методи и техники за изучаване, изследване и анализиране. Осъзнаваме нуждата от разширяване на международното сътрудничество и усъвършенстване уменията на педагозите. Стараем се да бъдем в крак с новото време и да превърнем училището в желана територия“, обобщава координаторът на проекта и старши преподавател по английски език в ПГМТ Фани Пейчева.

Тя е категорична, че придобитият европейски опит ще бъде предпоставка за осигуряването на модерно и гъвкаво обучение, а именно – интегриране на образователни приложения в преподавателската практика; използването на социалните медии като инструменти за преподаване; развиването на способностите за комуникация между учители и ученици, споделяне на идеи и учебни материали; управление на виртуална класна стая за изпращане на задачи, създаване на викторини, разработване на стратегии за обучение и използване на нови методи на обучение, базирани на ИКТ.

Проектът „Мисия успешен учител – ученето е живот“ се осъществява като част от международна програма, насочена към подкрепа на европейските политики в областта на професионалното образование и обучение. Придобитите нови знания, умения и компетенции учителите ще адаптират към потребностите на всички ученици на гимназията и ще ги трансферират във всички методични обединения и специалности.

Участниците в обучителните курсове получават Europass серификати, признати от Европейската комисия, които ще бъдат приложени за признаване на квалификационни кредити от РУО – Пловдив.

Ана Тончева, инж. Станимир Миладинов и Фани Пейчева получават сертификати след обучението в Италия.

Наред с обученията, пловдивските преподаватели имали и наситена културна програма. В Италия посетили двореца Палацо Векио, световноизвестната галерия “Уфици”, Миланската катедрала, мостът Понте Векио, пищните градини Боболи, градовете Сиена и Пиза, както и много други музеи и исторически места.

В Испания посетили катедралата „Успение Богородично“, в която се съхраняват произведения на изкуството, знакови места във Валенсия – Града на изкуствата и науките и най-големия аквариумен комплекс в Европа „Океанографик”.

„Международните обучения създадоха предпоставки за ценен обмен на мисли и добри практики между участниците от 5 европейски страни и завърши с намерения за бъдещи лични и професионални контакти, които вече са факт. Интересът на учителите от ПГМТ към тематични дейности на национално и международно ниво провокира разработването на нови проекти за международно сътрудничество, които ще стартират в гимназията с началото на новата учебна година“, добавя Фани Пейчева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.