Учениците в 5 и 6 клас ще учат по един час повече математика на срок, излишната фактология по география и природни науки отпада, обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев

Нов предмет – Дигитални технологии и креативност, се въвежда за учениците в пети, шести и седми клас. Това обяви на пресконференция днес министърът на образованието Красимир Вълчев, който представи промени в няколко наредби, засягащи организацията на дейностите в училищното образование.

Целта при въвеждането на новия предмет е да надгражда знанията и уменията по компютърно моделиране, които децата са натрупали в трети и четвърти клас. Новият предмет ще замести “Информационни технологии” и за него ще бъде отделен половин час повече на година в сравнение с настоящия предмет.

„Децата ще живеят в ерата на технологиите и всички професии на бъдещето ще изискват умения за опериране на сложни машини, част от които базирани на изкуствен интелект”, коментира министърът.

Анкета, направена сред 20 000 ученици, показва, че най-трудно се усвоява материалът по математика в пети и шести клас. Това е причина МОН да предложи увеличаване на часовете с един час на учебен срок. Целта е да ива повече време за упражнения и затвърждаване на материала, тъй като в момента се налагало учителите да препускат по темите. По география също ще има увеличение, но с половин час. Наред с това се предвижда олекотяване на учебното съдържание – отпада излишната фактология по география и природни науки.

„Няма да отпадат теми, а отделни понятия”, уточни директорът на дирекция „Предучилищно и училищно образование” Евгения Костадинова.

Не се предвиждат промени в програмите по български език и литература и по история.

За учениците от първи до трети клас ще бъде въведена седмица за проектни дейности в края на годината. Целта е да се насърчават заниманията по интереси, които се финансират целево по национална програма.

Променя се и наименованието на предмета “Околен свят”. Той ще се казва вече “Родинознание”, както преди десетилетия.

“Промяна на учебното съдържание не се предвижда. Поставяме символично акцент върху патриотичното възпитание”, уточни министър Вълчев.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.