Общо 500 деца ще се обучават по иновативния метод в шестте пилотни общински детски градини

IMG_20170409_163514

В нови 10 групи ще бъде въведено обучение по метода на Монтесори наесен. От началото на учебната 2017/2018 година Община Пловдив ще разшири иновативния в шестте пилотни детски градини, а общият брой на включените в него деца ще достигне 500.

За целта ще бъдат обучени още 10 учители в четвъртия курс „Монтесори“, който вече стартира. За първи път се включват и преподаватели от други градове. В рамките на няколко месеца те ще придобият знания и умения, за да приложат най-популярния педагогически метод за предучилищно образование.

Обучението на учителите се провежда от специалисти на Нов български университет по специално разработена за целите на проекта програма. Това стана възможно след сключване на меморандум за сътрудничество между висшето училище и Община Пловдив. Така градът на тепетата става център за обучение по Монтесори за педагози от цялата страна.

Първите успешно завършили обучението по “Монтесори” учители от началото на тази календарна година започнаха ежедневна работа с 250 деца. Към момента по програмата са обхванати 90 педагози от ДГ „Майчина грижа“, ДГ „Мирослава“, ОДЗ „Буратино, ДГ „Велимира“, ДГ „Мир“ и ДГ „Марица“.

„Програмата за въвеждане на Монтесори педагогика в детските градини е важна част от стратегия за реформа на образователната система в Пловдив.  Уменията на 21-и век и модернизирането на учебния процес са основните ни приоритети“, посочи заместник-кметът Стефан Стоянов. В края на юли ще бъде приета и Стратегия за развитие на образованието в община Пловдив за периода 2017 – 2022 година.