Пловдивските музеи се включват в XVII издание на 3 юли с богата програма и удължено работно време

Пловдивските музеи се включват в XVII издание Европейската нощ на музеите на 3 юли. Инициативата е подета за първи път през 2005 г. от френското министерство на културата, разпространява се в цяла Европа, а българските музеи и галерии се включват още в първото издание.

Тази година се присъединяват 42 музея, художествени галерии и техните филиали от 21 области в страната. Пловдивските ще посрещат посетители със свободен вход до 22 часа.

Ето програмата:

Отворени за безплатно посещение ще бъдат следните четири обекта: Епископската базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, Къщите Хиндлиян и Балабанова. Часовият диапазон за свободен достъп е от 18:00 до 21:00 ч.

Специален акцент в Европейската нощ на музеите ще бъде премиерното представяне на проекта „Визуализация чрез разширена и виртуална реалност I-ви етап: Баптистерий в Малка раннохристиянска базилика“. Посредством VR очила и специално приложение посетителите ще имат възможност да получат визуализирана 3D реконструкцията на Баптистерия във вид, в който е изглеждал при изграждането му.

Градска художествена галерия:

–  „АМИ ТИ ?“ – дипломна изложба на бакалаврите от специалност „Графичен дизайн и фотография“ на АМТИИ. 18 абсолвенти показват своите дизайнерски проекти.

Място: Зали за временни експозиции, ул. „Княз Александър I“№15

От 19:30 до 22:00 часа – вход свободен

– „PERSONA“ – съвместна изложба съвременно изкуство на Силвия Митовска и Петър Белев

Място: Изложбена зала „2019“, ул. „Гладстон“ №32

Работно време: от 10:00 – 22:00 часа; от 18:00 до 22:00 – вход свободен

–  Постоянна експозиция „Икони“ представя ценни образци на иконописното ни наследство от XVI – XIX век.

Място: ул. „Съборна“ №22, Стария град

Работно време: от 10:00 до 22:00 часа, от 18:00 до 22:00 – вход свободен

Регионален етнографски музей ще бъде отворен за посетители и след работно време.  От 18:30 ч. до 23:00 ч. входът в музея ще е свободен.

18:30 ч. – 19:30 ч.

Клавирен рецитал на проф. Ромео Смилков по авторски произведения на проф. Николай Стойков. Концертът е по случай 85 години от рождението на видния български композитор.

19:30 ч. – 23:00 ч.

Ще може да разгледате  богатата постоянна експозиция, представяща традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането – занаяти, селско стопанство, животновъдство, накити, носии, градска мода, интериори от различни къщи, музикални инструменти и още много.

„Техниката у дома през първата половина на ХХ век“ – изложба на Национален политехнически музей, която ще ви запознае с разнообразни кухненски уреди и приспособления за поддържане на добър външен вид, използвани през 30те години на ХХ век, а също така и с техниката, която е служила за организиране на домашните забави и приятното прекарване на свободното време.

„Пътуване из България – пейзажи“ – изложба на Александър Христев – французин с български корени, който изобразява на своите картини най-скъпите си детски спомени от летата, прекарани в България, представящи пейзажи, архитектура и бит.

Регионален исторически музей се включва в инициативата с два обекта – експозиция „Съединение на България” и експозиция „Българско Възраждане”, които ще приемат посетители от 17.00 до 23:00 часа. Входът ще бъде свободен.

Музейните специалисти са разработили инициативи, посветени на темата „Река Марица и пловдивските хълмове”. Презентации на мултимедийни устройства разказват историята на реката и тепетата, която тръгва от легендите, минава през старите имена, предопределя населването и развитието на древния град и продължава да се случва пред очите ни в настоящето на Пловдив. Специални образователни инициативи ще разяснят на малчуганите факти за емблематичните природни феномени.

Експозицията в „Българско Възраждане” е посветена на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Акценти са оригиналната сабя на възрожденеца и пластичната антропологична реконструкция на неговия лик, собственост на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Регионалният природонаучен музей се включва в инициативата, като предоставя свободен достъп от 18:00 до 23:00 часа. Посетителите ще могат да разгледат гостуващата изложба „Когато Антарктика показва сърцето си на учените”.

Регионалният археологически музей осигурява  свободен достъп от 10 до 18 ч. Публиката ще види временните изложби „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи и „Армията на Бога“.