IMG_1575

“Вулканите на Марс” и проект “Зелена енергия” донесоха призови места на десетокласници от ЕГ “Иван Вазов” и ЕГ “Пловдив” на конкурса за научен проект «Еврика», който се проведе в Пловдивския университет.Оригиналните и иновативни проекти спечелиха симпатиите на журито от преподаватели във висшето училище. Участниците представиха PowerPoint презентация  своите научни опити, експерименти и проучвания, които са правили у дома или в училище. С индивидуална награда си тръгна Рангел Евтимов от Частно училище “Класик”, чиято презентация бе “Поляризация на светлината”.

Състезателите от пловдивските училища така атрактивно и забавно представиха своите иновативни идеи и научнoизследователски проекти, че журито присъди и три поощрителни награди. Две от тях отидоха при отборите на Търговската гимназия за разработките “Съществуват ли извънземни” и “Марсология”, а третата бе присъдена на 14-годишна ученичка от училището в Царацово за любопитната й презентация “Бионика”.

IMG_1532

На младите ни приятели, които правят първите си стъпки в науката, учениците, също ще се даде поле за изява в конкурса. Те трябва да опишат по нов начин експеримент или научен опит, който са правили у дома или в училище.

Всеки от участниците в конкурса ще разполага с 10 минути, за да представи своята идея пред гостите на Научната сесия по интересен, достъпен и разбираем начин.