Два месеца е приемът на документи за предварителната сесия в ПУ. Пловдивските вузове насрочиха първите изпити за март

IMG_2015-1024x729

За поредна година родните вузове изтеглят кандидатстудентската кампания през първите месеци на годината в битка за студенти.

Пловдивският университет обяви датите на приемните си изпити в предварителната кандидатстудентска кампания. Изпитът по музика за специалностите „Педагогика на обучението по музика“, „Музика“ и „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ ще се проведе съответно на 26 март, 23 април и 14 май. Този по изобразително изкуство – на 20 април и 18 май. Проверката на знанията по биология ще бъде на 26 март, а датата за теста със събеседване по физика е 16 април.

Общо 13 са дисциплините, по които кандидат-студентите могат да се явят на предварителни изпити. 11 от тях ще се състоят през месец юни, в това число най-масовият по български език.

Срокът за приемане на документи е от 7 март до 20 май в Университетския информационен център, в бюрата по градовете или по интернет през сайта на вуза. Таксата за полагане на един кандидатстудентски изпит е 30 лв. За всеки следващ се заплаща по 20.

Оценките от всички предварителни изпити са равностойни на получените по време на редовната кампания през юли. С тях кандидатите могат да участват в класирането или да се явят отново на изпит, ако те не задоволяват. При формирането на бала за класиране се взема по-високата оценка.

На 19 март е денят на кандидат-студента в Медицинския университет, а пробният изпит по биология – тест върху материала от 8, 9 и 10 клас, е на 2 април.

На 2 април е и първата предварителна дата в пловдивския филиал на Техническия университет. Тогава ще се проведе изпитът по математика, както и на 16 и 23 април. Предварителният изпит по английски е насрочен за 9 април. Оценките от матурите участват при балообразуването с коефициент 2.9, а оценките от тестовете по математика – с коефициент 3.

В три кандидатстудентски сесии е разпределена приемната кампания на Университетът по хранителни технологии. На 9 април е пробният изпит по математика, а на следващия ден е по химия. Втолата сесия е през юни, а окончателната трета – през юли.