С 40 лева повече ще плащат бъдещите студенти филолози и в специалностите „Туризъм“, „Администрация и управление“ на ПУ. В АМТИИ ще искат с 50 лева повече в сравнение с миналата година

Въпреки кризата за студенти доста висши училища възнамеряват да повишат сумите за обучение в някои професионални направления, става ясно от публикуваните за обществено обсъждане такси за държавните вузове за учебната 2019/2020 г. Средната такса в субсидираните висши училища е 800 лева на година.

С 40 лева повече ще плащат бъдещите редовни бакалаври, магистри и магистри след бакалавър в специалностите „Администрация и управление“, „Туризъм“ и „Филология“ в Пловдивския университет. Вместо досегашните 460 лева, тяхната такса за година става 500.

В Софийския университет скачат таксите в 11 специалности. Сред тях са всички във Факултета по журналистика и масова комуникация, които стават 600 лв., както и „Туризъм“, „Европеистика“, „Политология“ и „Философия“, за които ще се плаща с 40 лева отгоре. Най-голямо е увеличението за задочното обучение по филология – със 100 лева. След като миналата година СУ намали драстично таксите в направление „Физически науки“, сега предлага подобна стъпка за Педагогика на обучението по физика и математика и по физика и информатика. За тях ще се плащат по 200 лева, а не както досега по 400.

Университетът по хранителни технологии предлага по-високи такси за бакалаври и магистри в специалности „Икономика“ и „Туризъм“, които стават 530 лева, а за докторанти 780 лв. И двете направления не са приоритетни, а приемът е свит.

По традиция най-скъпо е обучението в университетите по изкуства. С 50 лева повече ще плащат в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство по основните специалности. За „Българска народна хореография“ и „Балетно изкуство“ годишната такса става 1050 лева, а за „Изобразително изкуство“ – 1150. С 200 лева предлага да поскъпне обучението по специалности в Нацоналната художествена академия и да струва 1260. НАТФИЗ иска поскъпване за всички бакалавърски програми със 100 лева и така крайната сума стига до 1650.

Увеличение в Техническия университет в София, към който е и пловдивският филиал, не се предвижда. Таксите остават без промяна и в УНСС.

Медицинските университети остават с най-високи такси за кандидатстване. За явяване на изпити там ще се плаща до 70 лева. Останалите държавни университети искат по 30-50 лева за първи изпит, а всеки следващ е по-евтин.

През учебната 2019/2020 година за обучение по медицина, дентална медицина и фармация най-малко ще се плаща в Медицинския университет в София – 900 лева на година. В Медицинския в Пловдив таксата за първокурсници ще е 1200 лева. Толкова е годишното обучение и в Медицинския във Варна.

Таксите трябва да бъдат одобрени от правителството, което ще гласува и броя на първокурсниците за новата академична година.