С 40 лева повече ще плащат бъдещите студенти филолози и в специалностите „Туризъм“, „Администрация и управление“ на ПУ. В АМТИИ ще искат с 50 лева повече в сравнение с миналата година

Въпреки кризата за студенти доста висши училища възнамеряват да повишат сумите за обучение в някои професионални направления, става ясно от публикуваните за обществено обсъждане такси за държавните вузове за учебната 2019/2020 г. Средната такса в субсидираните висши училища е 800 лева на година.

С 40 лева повече ще плащат бъдещите редовни бакалаври, магистри и магистри след бакалавър в специалностите „Администрация и управление“, „Туризъм“ и „Филология“ в Пловдивския университет. Вместо досегашните 460 лева, тяхната такса за година става 500.

В Софийския университет скачат таксите в 11 специалности. Сред тях са всички във Факултета по журналистика и масова комуникация, които стават 600 лв., както и „Туризъм“, „Европеистика“, „Политология“ и „Философия“, за които ще се плаща с 40 лева отгоре. Най-голямо е увеличението за задочното обучение по филология – със 100 лева. След като миналата година СУ намали драстично таксите в направление „Физически науки“, сега предлага подобна стъпка за Педагогика на обучението по физика и математика и по физика и информатика. За тях ще се плащат по 200 лева, а не както досега по 400.

Университетът по хранителни технологии предлага по-високи такси за бакалаври и магистри в специалности „Икономика“ и „Туризъм“, които стават 530 лева, а за докторанти 780 лв. И двете направления не са приоритетни, а приемът е свит.

По традиция най-скъпо е обучението в университетите по изкуства. С 50 лева повече ще плащат в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство по основните специалности. За „Българска народна хореография“ и „Балетно изкуство“ годишната такса става 1050 лева, а за „Изобразително изкуство“ – 1150. С 200 лева предлага да поскъпне обучението по специалности в Нацоналната художествена академия и да струва 1260. НАТФИЗ иска поскъпване за всички бакалавърски програми със 100 лева и така крайната сума стига до 1650.

Увеличение в Техническия университет в София, към който е и пловдивският филиал, не се предвижда. Таксите остават без промяна и в УНСС.

Медицинските университети остават с най-високи такси за кандидатстване. За явяване на изпити там ще се плаща до 70 лева. Останалите държавни университети искат по 30-50 лева за първи изпит, а всеки следващ е по-евтин.

През учебната 2019/2020 година за обучение по медицина, дентална медицина и фармация най-малко ще се плаща в Медицинския университет в София – 900 лева на година. В Медицинския в Пловдив таксата за първокурсници ще е 1200 лева. Толкова е годишното обучение и в Медицинския във Варна.

Таксите трябва да бъдат одобрени от правителството, което ще гласува и броя на първокурсниците за новата академична година.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.