697 са класираните ученици, 111 нито са се записали, нито са подали заявления, сочат данните на Регионалния инспекторат

С повече от две единици е паднал балът за технологичния профил

DSCF8654

Балът за 39 профили и специалности почти не е мръднал на второ класиране, което излезе днес, сочат данните на Регионалния инспекторат по образованието. Това означава, че почти всички кандидати са се записали. По едно-две са свободните места в езиковите гимназии и Математическата. Никакви места няма в паралелките с английски и немски, най-голямо е движението на минималните балове в класовете с интензивно изучаване на френски. Във Френската с френски балът е паднал с 1.678 и е стигнал 23.642. В ЕГ “Иван Вазов” с френски последното прието момче е с 28.036, което означава, че балът е слязъл с 1.178. Последното прието момиче с френски е с 31.572, като спадът е само с 0.42. В Хуманитарната гимназия с френски минималният пад е слязъл до 29.102 или движението надолу е с 0.552.

646 ученици са подали общо заявления за участие във втория етап, уточни председателят на комисията за прием Рангел Райчев. Класираните са 697.111 нито са се записали, нито са подали заявления, като повечето от тях са ученици от други региони и най-вероятно са приети на по-желано място. Некласираните и след втория етап са 80, които могат да пробват шанса си на трети тур, когато е възможно пренареждане на желанията.

Най-много – с повече от две единици, е паднал балът за паралелките с технобогичен профил. В карловоското СОУ “Хр. Проданов” разликата е 2.535, а в пловдивското СОУ “П. Хилендарски” – 2.286, като последният записан е с 27.394. Минималният бал за “Елобзавеждане на производството” в Професионалната гимназия по електроника и електротехника е паднал до 22.356. Разликата в минималните балове на първо и второ класиране за “Оперативно счетоводство” на Търговската гимназия е 0.893.

Приетите на второ класиране трябва да се запишат от утре до 7 юли, а на 8 юли ще бъдат обявени вакантните места на трети тур. От 11 до 13 юли се подават заявления за участие в трети етап, като тогава е възможно пренареждане на желанията. Документи могат да подадат и кандидати, които до момента не са участвали в класирането.

8 юли е срокът, в който директорите на СОУ-та трябва да подадат информация колко ученици са събрали за непрофилирани паралелки. На втория етап паралелки не се закриват.