Десетки ученици, учители и родители участваха в церемонията по награждаването на победителите в 16-то издание на състезанието „Св. Иван Рилски“ и се включиха в кампанията на БАН „Пиши правилно”

Михаела Ковачка от ОУ „Васил Левски” спечели голямата награда от жребия на състезанието по български език „Св. Иван Рилски”. Второкласничката се оказа щастливката, чието име бе изтеглено измежду първенците в генералното класиране, и която си тръгна със смарт часовник.

За шестнадесети пореден път бяха отчетени резултатите от състезанието, което се провежда под патронажа на областния управител и на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. Десетки ученици, учители и родители участваха в церемонията в Областната управа и се включиха в кампанията на БАН „Написаното остава. Пиши правилно”. Те трябваше да открият за по-малко от пет минути правописните и пунктуационни грешки на текст, посветен на Деня на славянската писменост.

Победителите в отделните възрастови групи получиха медали и грамоти за достойното си представяне, а приветствие към всички участници отправи зам.-областният управител Евелина Апостолова. Призьорите са възпитаници на ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Васил Левски“, СУ „Патриарх Евтимий“, Математическа гимназия. Сред класираните на първите места има и ученици от Асеновград, Раковски и Браниполе.

Според организаторите тазгодишните участници са показали стабилни знания в овладяването на родния език и са постигнали заслужено сериозни успехи. Много ученици изпратили поздравления на сайта на състезанието с пожелание тестовете да бъдат все така приятно трудни, със закачливи задачи, добронамерени и творчески – като за интелигентни хора. Учениците признавали, че в началото се страхували да се запишат за участие, но са категорични, че който веднъж се престраши да участва, след това не пропуска да свери часовника си на “Св. Иван Рилски”.

Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще приеме 12-класниците, постигнали високи резултати във всичките етапи на състезанието, в следните специалности: Българска филология, Славистика, Български език и история, Български език и корейски език, Български език и китайски език, Български език и турски език, Български език и навoгръцки език и Балканистика.