Десислава Манева от ОУ "Райна Княгиня" с две от второкласничките си.

Спечелих класната стая с танци, признава Георги Сивриев от СУ „Никола Вапцаров”

Десислава Манева от ОУ “Райна Княгиня” с две от второкласничките си.

Възможно ли е деца в четвърти клас сами да подготвят и изнесат урок, при това без да се нарушава дисциплината в часа. Оказва се, че тази практика е повече от успешна и се прилага в ОУ „Райна Княгиня” – едно от първите иновативни училища в Пловдив. По идея на началния учител Десислава Манева, която само от две години трупа стаж по професията. „Деца мотивират деца” е практиката, която тя представи на форума „Аз променям моето училище”, организирана от “Уча в Пловдив” и Община Пловдив. С помощта на две от своите момичета, избрали да влязат в нейната роля.

„Идеята се роди спонтанно. Исках да създам вдъхновяваща учениците среда. Трябваше да събудя креативността им, използвайки тяхното въображение. Реших, че смяната на ролите е добър начин, а и аз ще разбера как те виждат един урок. Така заедно започнахме да създаваме уроци по „Човек и природа”, обяснява Десислава Манева. Децата изготвили презентации за почвата, измерване на температура, дори направили опити пред съучениците си. Откритите уроци на учениците учители толкова много се харесали, че децата започнали да се надпреварват кой ще спечели доверието да влезе в образа на преподавател.

Класът, който Манева ръководи, може да се похвали с десетки проекти по различни теми от изучавания учебен материал. А те са изложени навсякъде в кабинета. Манева бе сред наградените 31 млади учители от Община Пловдив за 24 май, които получиха грамота и парична премия.

Георги Сивриев разказва как провежда часовете по безопасност на движението.

На въпроса как е спечелил класната стая, началният учител Георги Сивриев отговаря кратко и ясно: „С танци”. Въпреки че мечтата на преподавателя от СУ „Никола Вапцаров” била да преподава философия на гимназисти, съдбата го изправила пред друго предизвикателство – да спечели вниманието на първокласниците. Започнал като възпитател, а от есента е класен на най-малките ученици. Когато изучили буквите, събрал родителите не в училищния кабинет, а в книжарницата, където грамотните вече хлапета впечатлили гостите с наученото по нетрадиционен начин.

Освен че е мъж, а те са рядкост в родната образователна система, особено пък в начален курс, Сивриев разполага и друго скрито оръжие – може да танцува.

„Оказа се, че като танцьор по-лесно мога да привлека вниманието на децата, вместо да се опитвам да ги укротявам. Тази моя страст ме накара да се заема и с мажоретките”, разказва учителят. Досега не му се е налагало да танцува в час, а само в междучасието. В кабинета на неговия клас чиновете са подредени като за работа по групи, а не в класическия вариант редица. Което, естествено, и деца, и родители приветствали.

Часовете по безопасност на движението също са далеч от клишето, за да може първокласниците наистина да запомнят правилата. На площадката по БД в училищния двор децата влизали не само в ролята на пешеходци, но и на коли. Имало дори ученици, които трябвало да се превърнат в автобус с деца.