Как да направят по-лесна математиката обсъждаха на майсторски клас в ОУ „Кочо Честеменски” начални учители от региона

DSC_4360

Второкласници от асеновградското ОУ „Никола Вапцаров” решават текстовите задачи по математика по метода на светофара и това им помага да стигат по-лесно до правилните отговори. Практическите решения на учители от школото със сто процента деца от ромски произход бяха представени на майсторски клас в ОУ „Кочо Честеменски”. Целта на експерта от Регионалното управление на образованието Васка Атанасова – организатор на практикума,  е начални педагози от различни училища в региона да обменят опит и идеи как да се справят с преподаването на сложните за децата словесни задачи. Резултатите от националното външно оценяване в 4 клас показват най-големи проблеми именно при решенията на този тип задачи.

Като основна причина за ниските резултати асеновградските учители посочиха незнанието на български език.

„Всичко трябва да бъде онагледено, иначе няма да могат да се справят, затова се налага да рисуваме и дори да изиграваме задачите. Нашите ученици са основно от ромската махала и  говорят български само в училище. Повечето от тях имат много нисък социален статус и занижена мотивация. Затова всяка сутрин се събираме в кръгче и ги караме да споделят преживяното от предишния ден. По този начин правим въведение към урока и обогатяваме речника им с нови думи. Стените в класната стая са изпълнени с постери и всякакви нагледни материали”, обясни Весела Ангелова. Когато трябва да решават словесни задачи, децата получавали три листчета – на зеленото пишели условието, на червеното какво се търси, а за решението оставало бялото.

„Нищо, че говорим за математика, уменията за четене се развиват във всяка дейност. Целта е децата в начален етап да добият базова грамотност”, обясни Васка Атанасова.

DSC_4629

За да направи по-лесно възприемането на геометричните фигури, Теодора Геленчева от ОУ „Кочо Честеменски” измисля гатанки: „Имам четири страни, две по две с еднакви дължини” следва да въведе правоъгълника. Отговорът на гатанката: „Четирите страни са с еднакви дължини. Между тях се гушкат четири ъгли. Те са прави, равни. Четири юнака славни” е началото на темата за квадрата.

По време на открития урок децата трябваше да конструират триъгълник от 3 еднакви флумастера и така разбраха, че той е равностранен. За равнобедрения получиха два флумастера и един молив, а за разностранния – три различни по дължина молива. За да затвърдят геометричните си знанията, второкласниците получиха дървени фигури и трябваше да се досетят коя липсва и дали могат да я образуват от наличните.

По време на майсторския клас учителите посетиха и урок на Десислава Герчева, която ръководи 2 а клас. Тя е въвела скала за самооценяване и всяко дете само трябва да определи как се е справило по време на часа – много добре, добре или пък му е било трудно. Тъй като по новата учебна програма оценки в начален курс няма, знанията на децата се оценяват с емотикони.

DSC_4406

DSC_4461