Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори врати днес в Пловдив. В него се отглеждат 25 деца от 3 до 6 годишна възраст. Той се намира на бул. „Източен“ 15 в подблоково пространство, което беше предоставено от Общинския съвет.

Наталия Елис от фондацията за подкрепа на украинците в Пловдив обясни по време на откриването, че всички родители на децата от центъра вече работят, а за обучението на малчуганите до момента се грижат две украински възпитателки. Предстои да се наеме и учител по български език. Засега издръжката, както и заплащането на персонала, се осъществява чрез доброволни дарения и средства.

Първият такъв център, ситуиран в бивша детска блокова градина към ДГ „Кремена“ в район „Тракия“, бе открит в края на месец май и той функционира на същия принцип. До момента в детските градини в града има записани 110 деца, а в училищата 262.

„Още от началото на кризата в Украйна Община Пловдив се зае с първостепенната задача да осигури помещения за временно настаняване на бежанците. Едно от решенията беше за отпускането на помещенията на неизползваните детски градини. Чрез ролята им на дневен център децата се адаптират, докато родителите им започнат работа или се подготвят за образователната система“, каза заместник-кметът Стефан Стоянов и допълни, че общината има намерение да подпомогне изграждането и на трети център.