„В непрекъснат контакт сме с Министерството на отбраната, във връзка сме и с директорите“, каза министърът на образованието проф. Сашо Пенов

За втори пореден ден десетки училища в цялата страна получиха заплаха за бомба, което доведе до евакуация на учениците. Схемата е една и съща – рано сутринта на мейла на училището се изпраща заплашително предупреждение,  че на територията на учебното заведение има поставено взривно устройство.

Общо 102 са сигналите днес в областите София, Варна, Бургас, Плевен, Сливен и Пазарджик. Сигнал за бомба е подаден и в Университета за национално и световно стопанство.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че водещата версия е хибридна атака, свързана с Русия. Според него заплахите не са реални, а целта е медиен ефект и привличане на вниманието. Той поясни, че България е потърсила съдействие от партньорски служби в Европа и САЩ, които работят по установяване на източника на заплахите.

„В непрекъснат контакт сме с Министерството на вътрешните работи и с директорите. Такива интернет атаки в момента има в цяла Европа, включително и в САЩ“, каза пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и добави, че има инструкции на МВР как да се действа.

По думите му директорите работят с методическата помощ на МВР, за да преценят реалността на съответната заплаха.