„Важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците“, каза на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов

Всяко училище ще решава само дали да има ваканция между първия и втория срок. Междусрочната ваканция ще е един ден – 3. февруари, сряда. Педагогическите съвети в училищата ще решават дали да се излиза във ваканция или да се учи онлайн. За това са се договорли социалните партньори и работодателските организации с МОН. Решението идва от факта, че някои от училищата са учили на 22. декември, а други.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, заяви на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. По думите му разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Окончателното решение за връщането на големите ученици в училище ще бъде взето на 28. януари, стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след срещата на МОН, МЗ и отрасловия съвет в образованието.

“Стигна се до някои варианти, че има приоритетни класове, има виждане как точно това да стане чрез график на посещенията, но подробностите ще бъдат уточнени от здравното министерство. Идеята ни е на 28. януари да дадем точна информация”, каза доц. Кунчев. Намерението е да бъдат върнати не повече от 38-40% от децата, които да се въртят на две седмици. Намерението на МОН е първи да бъдат 7., 8. и 12. клас, чиито присъствени занимания да стартират от 4 февруари. След две седмици те ще бъдат върнати вкъщи и ще продължат онлайн, като на тяхно място в училище ще отидат учениците от 5.,6.,9.,10. и 11. клас.

Условието е обаче да се задържи ниска заболеваемостта, уточни Кунчев. Ако има рязка смяна в бройката заболели от коронавирус, всички деца ще бъдат върнати към електронно обучение, допълни главният здравен държавен инспектор.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.