Ако не се вземат мерки навреме, се стига до обучителни трудности, казва логопедът Ели Златанова, която обявява безплатни консултации за родители през август

Всяко десето дете у нас има нарушения на артикулацията, проблеми с четенето и дори дислексия. Само в рамките на последните 10 години подрастващите с логопедични проблеми са се увеличили повече от три пъти, сочат анализите на специалистите. Ако през 2008 година проблеми с четенето и писането са имали над 6% от учениците, сега вече те са 10 на сто.

В същото време подрастващите с тежки говорни дефекти,  са се утроили – от 1.7% преди 10 години на 4,4 на сто сега.

„Като логопед и педагог искам да намаля броя на децата с обучителни затруднения в училищата, които, за съжаление, се срещат все по-често. В повечето случаи те са следствие на някакъв логопедичен проблем  в предучилищна възраст, за който родителите не са подозирали или не са отчели като недостатък. Обявяването на безплатни консултации е продиктувано от увеличаващата се необходимост при децата от логопедична помощ”, казва Ели Златанова.  През целия месец август тя ще приема родители, за да им даде съвети как да се справят с комуникативните нарушения.

Една част от децата имали артикулационни проблеми, при които се заменят, пропускат или изопачават звукове, което може да доведе до замени и пропуски на звукове при диктовки и трудност при овладяването на материала по български език в началните класове. Друго много разпространено нарушение според Ели Златанова е общото недоразвитие на речта, при което децата срещат сериозни и множество затруднения при артикулация, натрупване на речников запас, граматика.

„Факторите, които влияят на това, са много и разнообразни, но проблемите са преодолими, стига родителят да е осведомен и да разполага с необходимата информация за състоянието на детето си и за начините на работа вкъщи. Ненавременните мерки биха могли да доведат до обучителни трудности, които, от опит заявявам, се срещат все по-често в началния етап на образованието при овладяването на учебния материал.

Обследванията ще се провеждат през целия месец август, записването става на тел. 0883380709.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.