Ранната диагностика е от особено значение, казват логопедите Гергина Манчева и Ели Иванова, които съветват безплатно родители за речевото  развитие на детето

8007431

Всяко комуникативно нарушение се отразява пряко на учебния процес. Дори проблем с артикулацията, като изопачаване или замяна на говорни звукове, би могло да доведе до нарушение в писането. Това обикновено се забелязва, когато детето започне да се ограмотява, и най-вече в диктовките. Тогава започва да заменя съответните звукове. Ако до момента родителите не са отдавали особено значение, приемали са дефектите в говора на детето като чар, то към средата или края на първи клас, се налага да потърсят консултация, съветват логопедите Гергина Манчева и Ели Иванова. Месец преди старта на учебната година те предлагат безплатни съвети на родители от 21 до 28 август за речевото развитие на техните деца.
Записването става на тел.: 0884983290 и 0883380709 или на logoland@abv.bg.

„В  нашата практика сме имали различни случаи, затова решихме да дадем навременни съвети и насоки на родителите, които имат колебания и притеснения за говорното развитие на своето дете. Ще направим оценка и ще дадем насоки за работа, съобразени с конкретния случай. Ранната диагностика е от особено значение. Не трябва да се губи ценно време за преодоляване на възможни затруднения. Колкото по-рано започне комплексната логопедична терапия, толкова по-добри и по-трайни са резултатите”, обяснява Гергина Манчева.

Ели Иванова допълва, че корекцията може да се осъществи по най-безболезнения за детето начин, ако родителите се обърнат навреме към специалист. Защото още в първи клас детето ще преживее трудности в ограмотяването.

Наблюденията на логопедите показват, че напоследък все повече деца имат езиково-говорни нарушения. А те се отразявали негативно върху психичните и процесите на комуникация.