Остава изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров

Всички ученици от 1 до 12 клас ще се върнат в училище от понеделник. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

“Предложението на експертите е тестването да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява. Броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболеваемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска. Резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати”, обясни Кацаров и добави, че са всички са осигурени щадящи тестове.

Според него тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация.

По данни на Единния информационен портал за изминалото денонщие в Пловдивска област са регистрирани 4 нови случая в детски градини и 8 положителни проби в 7 училища.

“Не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН”, добави още Кацаров.

Той уточни, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябвало да го реши МОН. Наличните количества позволявали всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично. Имало договорени количества тестове, които по преценка на МЗ трябвало да стигнат поне до средата на януари.

„Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК, ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболеваемостта е над 250 на 100 000“, каза още Кацаров.

Остава изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн. Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.