SONY DSC

Съветът на ректорите ще обяви решението си утре

 

Обявеният за 20 май протест заради все още неувеличените заплати в университетите, организиран от синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ, ще се проведе. Това заявиха в отворено писмо от профсъюза, изразявайки несъгласие с договореното вчера от Съвета на ректорите и служебния премиер Димитър Главчев.

В опит да потуши бунта на ректорите, които също обявиха, че ще протестират на 20 май, служебният кабинет вчера обяви, че отпуска 39 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, което ще стане със задна дата от 1 януари т.г. така минималната асистентска заплата ще се увеличи от 1810 на 2100 лв. Сред среща с ректорите премиерът Главчев обеща до дни да подготви постановление за 12% скок на заплатите на неакадемичния персонал, за което ще са нужни около 12 млн. лв. Синдикатът обаче не приема това, тъй като въпросните 39 млн. лв. така или иначе са били предвидени в бюджета за т.г., а новите 12 млн. лв. не са изчислени коректно.

“Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях – 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния, синдикатът не може да приеме!”, заявяват оттам.

И посочват, че проектът за Постановление на МС, който бе на обществено обсъждане до 10 април, предвижда съвсем друго – асистентската заплата да стане 2615 лв. от 1 април, средната заплата да е 180% от средната за страната, стипендиите на докторантите да са поне 150 на сто от минималната работна заплата и др.

Според КНСБ обявените 12 млн. лв. за повишаване на заплатите на неакадемичния състав са недостатъчни. Взети са като аналог на 11,8 млн. лв., които предоставиха на държавните висши училища за увеличението на минималната работна заплата за 2024 г.

Вчера председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова, както и премиерът Главчев, заявиха, че въпросните 12 млн. лв. са първа стъпка в търсене на решение за намиране на останалите средства, нужни за второто увеличение, регламентирано в закона. За него са нужни 184 млн. лв., които към момента липсват. Утре ще се проведе заседание на Съвета на ректорите, на което ще се реши дали те продължават с протестите.

Във вторник ректорите съобщиха, че университетите няма да работят на 20 май, а са в готовност това да се случи и в други дни до края на семестъра, както и да се стигне до блокиране на ключови за страната пътища.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) настоява също да бъде включен в постановлението на Министерския съвет, с което се урежда част от увеличението на заплатите в държавните университети.

“Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на доходите на преподавателите и учените и неспазването на закона за висше образование е недопустим акт”, посочиха в своя позиция и от БАН. Те изтъкват, че приетите промени в закона, осигуряващи предсказуемо и плавно нарастване на заплащането на висококвалифицирания труд на хората в сферата на висшето образование и науката, са резултат от съвместните усилия на цялата академична общност и профсъюзите и са били подкрепени от МОН и парламентарната комисия по образование.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.