Стремим се да предпазим семинаристите от пороците на днешния свят, казва зам.-ректорът Димитър Мирчев

DSCF5467

Плакет за принос в развитието на училището и издигането му до център за нравствени духовни ценности получиха днес преподавателите от Духовната семинария. В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, училището отбеляза своя патронен празник. На днешната дата Семинарията чества 25 години от своето възстановяване и 100 години от установяването й в Пловдив.

“Нашите ученици не могат да избягат от промените, които засягат техните връстници. Но зад стените на Семинарията се опитваме да създадем навици, които да им помогнат да се изградят като достойни личности, да ги предпазим от пороците на съвременния свят – тютюнопушене, наркотици, IT зависимост. И донякъде успяваме. Целта ни е да разберат, че е за тяхно добро”, коментира за “Уча в Пловдив” зам.-ректорът Димитър Мирчев.

Зам.-ректорът Димитър Мирчев показва плакета, който получават учителите за четвъртвековния юбилей.
Зам.-ректорът Димитър Мирчев показва плакета, който получават учителите за четвъртвековния юбилей.

Решаващо за избора на 14-годишните момчета се оказвало семейството, което подкрепяло усилията на преподавателите. 50 на сто от завършващите продължавали в духовното поприще.

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е едно от най-старите средни училища в България. Началото му е в далечната 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп е основано свещеническо школо. През 1883 г. то е преместено в Одрин, а девет години по-късно вече е в Цариград, преобразувано в четирикласно училище. Става известно като Цариградска духовна семинария. По-късно духовната семинария е прехвърлена в България, а през 1915 г. се установява в Пловдив. През 50-те години на ХХ в. Пловдивската духовна семинария, заедно със Софийската са слети и прехвърлени в Черепиш. През 1990 г. учебният процес в Пловдив е възстановен.