От 818 кандидити, едва 65 имат отлични оценки от предварителния изпит по български език

Всеки трети е скъсан на изпита по езикова култура в Пловдивския университет, сочат резултатите от предварителната кампания.  Двойката е най-масовата оценка от теста по български език, което не се е случвало през последните години. Въпреки че от предходната кампания изпитният вариант бе олекотен, успехът не се е повишил. 30% от явилите се 818 кандидат-студенти са получили двойки.

Въпреки че все по-малко зрелостници се явяват на приемен изпит , тестът по езикова култура продължава да е вход за повечето специалности във вуза.

7.75 на сто са изкарали отлични оценки. Пълните шестици са само пет, уточниха от комисията за проверка.Те получават правото да се запишат в избраната от тях специалност веднага, след като започне подаването на документите.

С  „много добър” са оценени 181 човека или 22 на сто от явилите се. Знания за „добър” са показали 206 кандидата. Тройка са заслужили 13.95% или 114 младежи.

Традиционно има много добре подготвени зрелостници, но не са малко и тези, които не е ясно как са се явили на матури и как изобщо завършват средно образование с нивото на грамотност, което са показали на изпита, коментираха проверяващи. Както всяка година, препъникамък продължава да бъдат пълният член, запетаята, слятото, полуслято и разделно писане.

Този път почти няма кандидат-студенти, които са се отказали да пишат по третата задача. Изискването бе да се създаде есе на тема „Какво бихте направили, ако не ви беше страх?”. Малцина обаче са успели да създадат добре структуриран и стилистично издържан текст. За оригиналност могат да претендират единици.

Общо около 1700 кандидат-студенти участваха в предварителната кампания в Пловдивския университет. Редовната сесия ще бъде през юли, като оценкитеса равностойни и при балообразуването се зачита по-високата.