До два дни вадят първо класиране. Очакванията са балът за момичетата да е с единица-две по-висок от този на момчетата

7516_0

Всеки трети е скъсан на изпита по химия в Медицинския университет, става ясно от изнесените днес резултати. 33.45 на сто от 846 кандидати са изкарали двойки, обяви зам.-ректорът по учебната дейност проф. Мария Куклева. Тройки имат 22.69% от общо 846 кандидати. 23.52 на сто са оценени с четворки, а петиците са 18%. Комисията е поставила пълни шестици на трима души, а общият брой на отличните оценки е 2.25%.

Обичайно кандидат-студенти, скъсани на изпита по биология, не се явяват на втория задължителен по химия, но тази година 70 човека с двойки на първия изпит са се явили на втория.  Следващата година ще се премине към тестово изпитване и по химия. Ще има общ изпит по двата предмета, който ще продължи 4 часа – два за единия и два за другия предмет, той ще се проведе в един ден и ще бъде под формата на тест, поясни проф. Куклева.

До два дни ще излязат списъците с имената, приети на първо класиране. Очакванията са балът на момичетата е да е с единица-две по-висок от този на момчетата. Вузът ще приеме по равен брой девойки и младежи в трите магистърски програми. Държавният прием за медицина е 150, 100 ще са стоматолозите, а фармацевтите – 70.

До петък ще излезе първо класиране и за бакалавърските специалности.