Децата от СИП-а по ромски фолклор на ОУ „Панайот Волов“ сами украсили дряновиците за Василица, от „Северен“ ги дариха с торба лакомства

„Всеки работа да има, всяко зло да ви отмине“, сурвакаха рано тази сутрин кметът на район „Северен“ Ральо Ралев децата от ОУ „Панайот Волов“. Ученици от втори до шести клас, които посещават СИП-а по ромски фолклор н училището, пристигнаха в народни носии и с украсени от тях дряновици с пуканки, багрена вълна и сушени плодове. Повод за визитата бе настъпването на ромската Нова година. Инициативата е традиционна и е подкрепяна от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Сурвакарите разказаха, че на Василица сутринта ромските деца обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, плодородие и благополучие. Вярва се, че от тяхната благословия зависят щастието и късметът. Всичко това децата научили в извънкласните занимания, където подробно се запознавали с обичаите, традициите и нравите на ромите.

„Татковци и майки чакат драгоценен дар, да им вдъхнеш нови сили да работят с пълна жар“, декламираха децата очакванията си за новата година, след като поднесиоха ръчно изработени сувенири на служителите от кматството.

„Виждате ли като ходите редовно на училище колко много неща знаете. Някои стихотворения баха толкова дълги, че и аз щях да се затрудня, ако трябваше да ги науча наизуст“, каза кметът, след като всички деца се изредиха да го сурвакат. На изпроводяк децата получиха по една торба с лакомства с пожелание техният закрилник да ги вдъхновява за добри дела и успех в учението.