С 20 на сто повече зрелостници, които имат амбицията да учат IT и за инженери, са се явили на изпита

Всеки пети е изкарал шестица на предварителния тест по математика, показват резултатите от предварителния тест по математика в пловдивския филиал на Техническия университет.  На изпита са се явили 215 ученици, което е с близо 20% повече в сравнение с миналата година. Преобладващите оценки са са между 4 и 5.

„Много приятно съм изненадан от факта, че всички кандидати се бориха с нелекия тест до края и почти никой не напусна след първия час, както сме имали случаи в предишни години. Това означава, че тези зрелостници са мотивирани да учат именно инженерни и IT-специалности. Практиката показва, че повечето от учениците, които идват на теста по математика, после се записват да учат при нас“, уточнява директорът на филиала проф. Въльо Николов.

Той препоръчва на 12-класниците, които не са успели да постигнат желаната оценка, да пробват отново, защото в класирането ще участват с най-високия постигнат от тях резултат. Тест по математика ще има и на 2 юли – дни преди окончателното класиране.

На 14 и 21 април предстоят тестове по математика в Стара Загора, Смолян, Хасково, Кърджали, Казанлък.

Засиленият интерес към инженерните специалности се дължи на растежа на индустрията в Пловдивска област, както и на по-високото заплащане на младите инженери и IT-специалисти.