Светът е създаден със словото и без него ще изчезне, казва преподавателят по литература от ЕГ „Пловдив” и носител на наградата за постижения в хуманитарната област на Международна фондация „Св.св. Кирил и Методий” Илиана Куманова

Илиана Куманова е учител по български език и литература в ЕГ „Пловдив” и преди броени дни спечели наградата на Международна фондация „Св.св.Кирил и Методий” за постижения в хуманитарната област. Измежду номинираните от София, Русе, Пловдив, Разград, Сливен и Враца, комисията допусна шестима до интервю и реши да присъди отличието на пловдивския преподавател. То се присъжда за постигнати високи резултати на нейни ученици в олимпиади и състезания по български език.

Илиана Куманова има 35 години зад гърба си като начален педагог, а след това и като учител в гимназията. Преподавала е в СУ „Патриарх Евтимий”, Частно училище „Класик”, Френската гимназия, а пред последните пет години работи с учениците на Английската.

-“24 май е другото име на стремежа да бъдем хора”, казваписателят и преводач ЗдравкаЕвтимова. Така ли тълкувате и вие този празник?

-Иска ми се всички така да го тълкуваме. За да не използвам клишето „най- българския празник“ (макар във всяко клише да има много истина), бих казала , че това е най-духовният български празник. А в комерсиалното време, в което живеем, имаме нужда от малко духовност. Преди 35 години започнах работа като начален учител. Спомням си емоцията на първите ми ученици, водопадите от цветя и усмивки, с които посрещаха празника, и не заради неучебния ден или задължителната манифестация, а заради тази духовност, която сближава и ни прави повече хора.

-Кои са тези, които ще поведат народа “към светли бъднини” днес?

-Май вече се уморихме да чакаме някой да ни поведе. Всеки има своя път, който носи различни имена – търсене, очакване, разочарование, помъдряване, самопознание, и с различна скорост се движи по него, и спирките са различни. Важно е да не спираме, да не чакаме, сами да търсим светлината.

-В днешно време трябва ли да станем на крака за българския учител и за българското училище?

– Във всяко едно време учителят заслужава уважение и днешното не прави изключение. Вярно е, че учителите не са еднакви, но и най-успелите специалисти са имали своите учители, нали?

– Пак ще цитирам двама наши писатели – Георги Господинов, който казва, че четящият човек е красив, и Деян Енев, за когото “нечетящият човек е беден, душата му е в дрипи”. Как мотивирате учениците си да четат във време, в което информацията ги залива отвсякъде?

– Не мисля, че младите хора не четат, просто харесват различни книги от тези, които четем ние. А всяко здължително нещо е скучно, затова им е трудно да четат учебната литература. Срещала съм вече завършили ученици, които са споделяли, че препрочитат творбите на Иван Вазов, Елин Пелин, Йовков и са открили нещо ново, различно. Четенето е продължителен процес. Всяко време има своята вратичка, през която да влезе в дадена литература, всеки я отваря, когато поиска, и остава там, колкото има нужда. Литературата е изкуство и не търпи насилие.

– Нямате ли усещането, че с думи все по-трудно можем да убедим за нещо, трябва да крещиш, за да те чуят. Свидетели сме на размиване на авторитетите.

-Не. Светът е създаден със словото и без него ще изчезне. Думите не само са най-силното оръжие, те са единственото ни оръжие ( пак клише). Размиват се авторитетите, които не са истински. Истинските остават.

-Намирате ли остров за себе си и кой е той?

-Островите са част от нашето пътуване, убежище, място на размисъл, покой, удовлетворение. Спирките на Одисей са острови. Дон Кихот и Санчо Панса се стремят да открият остров, всеки човек – също. Моят остров е моето семейство. Вече порасналите ми деца, малкият ми внук, учениците ми, които също наричам „моите деца“, завършили вече, настоящи и бъдещи ( надявам се). Заради тях повече от 35 години влизам в класната стая и усмивката ми още е на лицето ми.

Честит празник на всички!

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.