Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещение в 143-то ОУ „Георги Бенковски“ в столицата, където разговаря с учителския екип в първия ден, в който учениците от 1 до 4 клас отново са в училище.

„Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и реални от гледна точка на отчетените случаи. В тази връзка ще обсъдим, вероятно следващата седмица, ако има подобряване на ситуацията, частично връщане на учениците от 18 януари“, обясни министърът.

Вълчев посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

„Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е формално до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването. Има вариант ситуацията да се влоши – било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те не са крайни, от една страна, но от друга страна са ефективни“, допълни образователният министър.

Той отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

Очаква се при учителите имунизацията срещу COVID-19 да стартира, след като приключи тази процедура при лекарите. Педагозите и потребителите за социални услуги са във втора фаза”, уточни здравният министърът Костадин Ангелов.

Около 20% от преподавателите искат да се ваксинират, сочат данните на МОН на този етап.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.