В училище да се върнат първо учениците от 7 и 12 клас е един от вариантите за възстановяване на присъствените учебни занятия. Тази възможност бе обсъдена на заседание на Отрасловия съвет по образованието с участието на работодателските организации, синдикатите и МОН.

Мотивът е, че за кандидат-гимназистите и зрелостниците е най-важно да възобновят присъственото обучение, тъй като им предстоят НВО и матури. Ротацията може да бъде на една или две седмици. До окончателни решения не се е стигнало, все още предстоят анализи на ситуацията с разпространението на коронавируса. На срещата са били обсъдени различни идеи. Една от тях е била за връщане на учениците от областите в жълто – такива с ниско разпространение на коронавируса. Друг от вариантите е в малките населени места, където училищата са с по-малък брой ученици, да няма ротация, а да се възстанови присъственото обучение за всички.

При повишаване на заболеваемостта отново масово ще се превлючва към онлайн режим. Нагласите на учители и директори за влизането в клас са различни – една част са против, докато не премине ваксинацията, а други са категорично „за“ присъствено обучение.

На Отрасловия съвет е била обсъдена и националната програма за обезщетенията на педагозите, чиято финансова рамка ще се увеличи с 27%.

Епидемичната ситуация ограничава възможността за обхождане на домовете на децата от уязвими групи и от семейства без отношение към образованието, но призивът на МОН към директорите е да използват максимално медиаторите с цел да бъдат убедени родителите да осигуряват ежедневната посещаемост.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.