Кои ученици ще се върнат в класните стаи от 4. февруари обсъдиха на работна среща министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и министърът на образованието Красимир Вълчев. В разговорите за ваксинирането и мерките от началото на втория срок участваха също представители на синдикатите и работодателските организации в системата.

Първи в училище ще бъдат върнати учениците от 7., 8. и 12. клас, обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Те ще се обучават присъствено, ако заболеваемостта е под 120 на 100 000 души. Окончателно решение ще бъде взето през следващите седмици.

„Условно две седмици започват 7., 8. и 12. клас, след което две седмици ще бъдат на онлайн обучение, за да може останалите випуски да се върнат. Идеята е да не се струпват всички в училище, особено по-големите ученици“, обясни Михайлова.

Според последната заповед на министъра на здравеопазването учениците от 5. до 12. клас се обучават дистанционно до края на този месец. По-малките – от 1. до 4. клас, се обучават присъствено от 4. януари.

От днес присъствено в училищата е разрешено провеждането на учебни практики, изпити, олимпиади и състезания, които не могат да се организират дистанционно. Необходимо е строго спазване на противоепидемичните мерки и задължително носене на лични предпазни средства. За индивидуалните занимания и изпитвания е необходимо да има решение на Педагогическия съвет.

На днешната среща е обсъждано и ваксинирането на учителите. Имунизацията ще започне там, където е приключила първата фаза. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че в някои градове като Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза на ваксинацията, тъй като всички желаещи медици вече са имунизирани.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.