DSCF5443

Масова кражба на бебета бе регистрирана през изминалата нощ в ромските махали. Както повелява традицията за Гергьовден, десетки пеленачета бяха отмъкнати от домовете им в нощта срещу 6 май, а навръх днешния празник родителите им се втурнаха да ги откупуват.  Данданията се вдигна рано тази сутрин край брега на Марица. Семейства с новородени заформиха мини сватби. Оркестри огласиха района между Водната палата и моста на Адата, а специално наети оператори и фотографи запечатаха сюблимния момент.

Заедно с Банго Васил,  Едерлез е най-големият празник на ромите, когато те благодарят на Свети Георги, че също ги е спасил от изчезване. Празникът трае 3 дни и задължително във всяка къща се коли агне.

Който има пари, ще сложи мръвка на масата, който няма – ще яде, каквото намери, коментира 50-годишната Гюлхан, поканена от съседи на празника. Жената обясни, че децата й вече са големи, а още няма внуци и не се кахъреше, че не е сготвила агнешко.

Татковци на новородените мъкнеха вързани на въже агнета, за да си върнат обратно отрочетата. За 6-месечния Мюмюн обаче вуйчото, който го откраднал нощес, поиска и купчина пари. Нагиздената като булка Сабрие бе премятана от ръце на ръце, докато леля й кандиса да я върне обратно срещу две агнета и гердан от петдесетолевки.

Невръстни девойки пък носеха вода от реката и сядаха на поляната да гадаят за кого ще се оженят.