Сопот отбелязва 173 години от рождението на Патриарха на българската литература

Теодора Димова е тазгодишният носител на Вазовата награда за литература. Отличието се връчва тази вечер в Народно читалище „Иван Вазов – 1871”.

Припомняме, че комисия в състав доц. д-р Григорий Вазов, доц. д-р Георги Бърдаров, проф. Боян Биолчев, Атанас Капралов, д-р Стефан Шивачев, Николай Урумов, д-р Борислава Петрова, Иванка Виришапкова и Николай Новаков определи Теодора Димова за носител на наградата за  2023.

Теодора Димова е родена през 1960 г. в София в семейството на писателя Димитър Димов. Завършва 114 Английска езикова гимназия и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Royal Court Theatre в Лондон. Работи като журналист, преводач, преподавател по английски. Първата ѝ пиеса „Фюри“ печели през 1987 г. награда на конкурс в БНР. През 2000 г. печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национален конкурс по драматургия.

Ръкописът на романа „Майките“ печели голямата награда на конкурса „Развитие“ за 2004 г. Романът е носител на наградата на Bank Austria за източноевропейска литература за 2007 г. и наградата на София в раздел „Литература“ през същата година. През 2010 г. „Марма, Мариам“ грабва националната награда за литература „Христо Г. Данов“ и е сред номинираните за националната награда за съвременна българска проза „Хеликон“. Романът „Влакът за Емаус“ също е с номинация за „Хеликон“. През 2022 г. „Поразените“ получава новоучредената френска литературна награда „Фрагонар“. През тази година Теодора Димова бе обявена за носител на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

С тържествена литургия в църквата „Св. св. Петър и Павел” в Сопот днес започнаха тържествата, посветени на 173-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература. В къщата музей се проведе церемония по награждаване на лауреатите от национaлния конкурс „Вазовата България“.

В категорията „Лично творчество“ за стихотворение бяха наградени Василена Петкова от Пловдив и Елена Георгиева от Несебър. В категорията “Пазители на българщината” отличени бяха деца от Молдова, Италия, Гърция, Турция, Франция и Германия.

В 17:30 часа в къща музей „Иван Вазов” се проведе среща разговор с Теодора Димова, след което се игра постановката „Българи от старо време“ на Драматичен театър – Ловеч.

Програмата завършва с музикален концерт на Дичо от 21:00 часа на площада в града.