Талантите от ЦПЛР – ОДК с призови места на 14-тото издание на форума, в който взеха участие 400 изпълнители от цял свят

Шест отличия от международния фестивал на изкуствата “ORPHEUS IN ITALY” Лидо ди Йезоло – Венеция, завоюваха талантите на Вокално студио “Синтез” при Центъра за подкрепа за личностно развитие -ОДК Пловдив. Форумът се провежда за четиринадесета година, но пандемията наложи тазгодишното издание бъде в онлайн среда. Според регламента участниците трябваше да заснемат видеа в домашна или репетиционна обстановка, а изпълненията им се оценяваха от международно жури от изтъкнати професионалисти.

Над 400 деца от Латвия, Кипър, Великобритания, Австрия, Литва, Полша, Италия, Румъния, Казахстан, Филипините, Португалия, България и др. изпратиха видео изпълнения за участие във фестивала. Те бяха разпределени в четири възрастови групи, както и в различни категории спрямо жанра на песента, с която се представят.

Въпреки силната конкуренция, децата от Вокално студио “Синтез” показаха ниво и обраха наградите на фестивала. 17-годишната ученичка от Хуманитарната гимназия Кристиана Наскова завоюва първо място в категория “Vocal: jazz” (14-18 г.) Тя изпълни джаз стандарта “You go to my head” в изцяло нов аранжимент, дело на ръководителя на школата Желязка Белчилова. Благодарение на собствения почерк на талантливата Кристиана и съвременното звучене на песента, тя заслужено спечели призовото място. Йоана Линева се пребори за първо място в категория “Vocal: classical” (11-13 г.) и трето в категория “Vocal: jazz” (11-13 г.). Йоана е на 13 години и учи в Математическата гимназия. Тя впечатли журито с уникалния си тембър и двете си изпълнения на песните “Рапсодия” и “Cheek to cheek”. Седмокласничката от СУ “Любен Каравелов” Ивелина Томова зае трето място в най-оспорваната категория “Vocal: pop” (11-13 г.) с изпълнението си на песента “You raise me up”. Ивелина е носител на множество награди от конкурси по пиано, но едновременно с това притежава и певчески талант. Голямата изненада поднесе 6-годишната Петя Карпарова, която дебютира с трето място в категория “Vocal: pop” (до 7 г.). Тя се представи с песента “Златното ключе”, която е и първата й вокално поставена песен. Пети е в преучилищна група в ДГ “Валентина”.

Ръководителят на Вокално студио “Синтез”  Желязка Белчилова бе отличена с Диплом “GRANDE MAESTRO” за постиженията на своите ученици. Основателят на студиото е певица, вокален педагог и доктор по музикознание и музикално изкуство.

„Обучението в школата се осъществява на базата на най-съвременните техники в поп и джаз пеенето, като основната цел е постигане на вокално майсторство. Реализирането на синхронно преподаване по вокална техника, актьорско майсторство и пластика (Мария Павлова) допринася за цялостното развитие на децата, като комплексни изпълнители“, казва Белчилова.

Тази учебна година над 70 деца от целия град са избрали “Синтез”, където да разгърнат и усъвършенстват своя талант.

От края на октомври до този момент, заради пандемичната обстановка, занятията в ЦПЛР-ОДК се провеждат от разстояние в електронна среда. Но това не пречи на желанието на децата активно да се включват във всички нови форми на преподаване и да търсят нови начини за изява.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.