Талантите от ЦПЛР – ОДК с призови места на 14-тото издание на форума, в който взеха участие 400 изпълнители от цял свят

Шест отличия от международния фестивал на изкуствата “ORPHEUS IN ITALY” Лидо ди Йезоло – Венеция, завоюваха талантите на Вокално студио “Синтез” при Центъра за подкрепа за личностно развитие -ОДК Пловдив. Форумът се провежда за четиринадесета година, но пандемията наложи тазгодишното издание бъде в онлайн среда. Според регламента участниците трябваше да заснемат видеа в домашна или репетиционна обстановка, а изпълненията им се оценяваха от международно жури от изтъкнати професионалисти.

Над 400 деца от Латвия, Кипър, Великобритания, Австрия, Литва, Полша, Италия, Румъния, Казахстан, Филипините, Португалия, България и др. изпратиха видео изпълнения за участие във фестивала. Те бяха разпределени в четири възрастови групи, както и в различни категории спрямо жанра на песента, с която се представят.

Въпреки силната конкуренция, децата от Вокално студио “Синтез” показаха ниво и обраха наградите на фестивала. 17-годишната ученичка от Хуманитарната гимназия Кристиана Наскова завоюва първо място в категория “Vocal: jazz” (14-18 г.) Тя изпълни джаз стандарта “You go to my head” в изцяло нов аранжимент, дело на ръководителя на школата Желязка Белчилова. Благодарение на собствения почерк на талантливата Кристиана и съвременното звучене на песента, тя заслужено спечели призовото място. Йоана Линева се пребори за първо място в категория “Vocal: classical” (11-13 г.) и трето в категория “Vocal: jazz” (11-13 г.). Йоана е на 13 години и учи в Математическата гимназия. Тя впечатли журито с уникалния си тембър и двете си изпълнения на песните “Рапсодия” и “Cheek to cheek”. Седмокласничката от СУ “Любен Каравелов” Ивелина Томова зае трето място в най-оспорваната категория “Vocal: pop” (11-13 г.) с изпълнението си на песента “You raise me up”. Ивелина е носител на множество награди от конкурси по пиано, но едновременно с това притежава и певчески талант. Голямата изненада поднесе 6-годишната Петя Карпарова, която дебютира с трето място в категория “Vocal: pop” (до 7 г.). Тя се представи с песента “Златното ключе”, която е и първата й вокално поставена песен. Пети е в преучилищна група в ДГ “Валентина”.

Ръководителят на Вокално студио “Синтез”  Желязка Белчилова бе отличена с Диплом “GRANDE MAESTRO” за постиженията на своите ученици. Основателят на студиото е певица, вокален педагог и доктор по музикознание и музикално изкуство.

„Обучението в школата се осъществява на базата на най-съвременните техники в поп и джаз пеенето, като основната цел е постигане на вокално майсторство. Реализирането на синхронно преподаване по вокална техника, актьорско майсторство и пластика (Мария Павлова) допринася за цялостното развитие на децата, като комплексни изпълнители“, казва Белчилова.

Тази учебна година над 70 деца от целия град са избрали “Синтез”, където да разгърнат и усъвършенстват своя талант.

От края на октомври до този момент, заради пандемичната обстановка, занятията в ЦПЛР-ОДК се провеждат от разстояние в електронна среда. Но това не пречи на желанието на децата активно да се включват във всички нови форми на преподаване и да търсят нови начини за изява.