SONY DSC

Пловдивският филиал на университета подписа договор със Съвместното командване на специалните операции

Съвместното командване на специални операции и пловдивският филиал на Техническия университет подписаха днес договор за сътрудничество за обогатяване и развитие на базата за научни изследвания и за използването на нови технологии и продукти в обучението. Подписите под документа поставиха генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специални операции и проф. д-р Въльо Николов – директор на филиала.

Проф. Николов припомни, че пловдивският филиал започва дейността си с факултета за специална подготовка, обучаващ инженерни кадри за отбранителната ни промишленост. Обучението на студенти в областта на авиацията, оръжейното и боеприпасно производство продължава и днес.

„Затова имаме интерес да поддържаме контакти със Съвместното командване на специалните операции, за да могат наши студенти да се запознават директно с експлоатацията и поддръжката на изучаваната военната техника, като част от учебния процес, както и да отиват на стаж във военни формирования“, обясни проф. Николов.

Доц. д-р Атанас Начев – преподавател и бивш директор на дирекция в Института по отбрана, отбеляза, че учените от университета могат да бъдат полезни с инженерна, научна и техническа експертиза при решаване на конкретни задачи във военната област. Според него военните формирования имат немалко проблеми, свързани с поддръжката на стара техника и с навлизането на нова, а учените от ТУ могат да окажат помощ.

„Подписвам този договор с убеждението, че ще получим знания и техническа помощ за  поддръжката и усвояването на нашата техника. Шестима от нашите служители са завършили Техническия университет, а в момента един се обучава тук. Ще подкрепям всички наши военослужещи, които искат едновременно да работят и да учат във филиала“, заяви генерал Матеев.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.