SONY DSC

Президентът Румен Радев пожела на младежите от Техническия университет да летят в учението и практиката

SONY DSC

14 леки едноместни и двуместни самолета, три дрона, шест авиомодела и почти 200 гости посрещнаха днес на празника си на летище „Марица“ край Граф Игнатиево домакините от специалност „Авиационна техника и технологии“ на филиала на Техническия университет. Начало на празника даде военен самолет МиГ 29, който с бръснещ полет над летището поздрави бъдещите авиоинженери и летци. С приветствен адрес към студентите и преподавателите от вуза се обърна президентът на Република България Румен Радев, който е бивш военен летец. В приветствието си държавния глава изрази съжаление, че не може да присъства на празника, но пожела на всички да летят – в учението и в практиката на бъдещата си кариера.

Ръководителят на катедра „Авиационна техника и технологии“ проф.Добрин Сеизински каза, че обучаваните се 17 авиоинженери имат учебни резултати по-високи от средния за факултета успех от 4.50. За първи път през 2017 година към завършващите инженери са проявили интерес от пловдивското предприятие „Авионамс”, което наскоро бе изкупено от държавата. Основният потребител на кадри си остава фирма „Луфтханза техник”. Авиоспециалисти се търсят още в частните летища на страната, каквото е и летище „Марица“.

В ранния следобед празникът продължи с летателен ден. „Днес ще летят всички, които имат кураж и които пожелаят“, каза студент на годината по техническите специалности Стиляна Бакалова – основен организатор на събитието.

SONY DSC