Учителят по рисуване от СУ „Патриарх Евтимий” Елица Гигова подреди изложба с платна от новогодишен пленер в Хвойна

Боровете, садени от дядо й като участъков горски в Персенкското стопанство, е претворила в изложбата си внучката на Николай Хайтов – Елица Гигова. Под мотото „Зимна приказка” тя е събрала 13 живописни платна в изложба, която се открива днес в Радио Пловдив.

След като завършва Лесотехническия факултет в София, от 1946 година авторът на „Диви разкази” започва да работи като лесничей. Дърветата вече са огромни, разказва Елица, която е преподавател по изобразително изкуство в СУ „Патриарх Евтимий” и базов учител към Пловдивския университет. Едва ли е случайно, че следдипломната й специализация е за влиянието на родопския фолклор върху ритъма и баланса в картината.

Елица и група приятели художници се събрали да изпратят старата 2017 с рисуване и да посрещнат новата 2018 година с пленер в родопското село Хвойна. Нарисуваните платна станали повод за днешната експозиция.

„Хвойна е скъпо за мен място, защото баба ми Мария Пиндева и дядо ми Николай Хайтов са живели там. Редовно са ходили до Персенк, където той е работил. Извървях отново път този път, видях дърветата, които някога е садил, и това нямаше как да не ме провокира. По сходен начин се роди идеята и за картината „Два коня“. Дядо е водил баба ми и майка ми Елена с коне до Малево, Орехово и Персенк. Така че в едното от моите платна в изложбата също има два коня”, обяснява Елица.

След Хвойна тя и колегите й художници продължили своето пътешествие към по-високите места на Родопите – Борово, Смолян. Там пък я провокирали любими на баща й Никола Гигов места. Елица си припомнила стихотворението му „Зимна приказка в Пампорово“: „Бяло мълчание, преспи от нежност, халище бяло – губер за влюбени”, което дало заряд за серия пейзажи.

„Своеобразен завършек на изложбата е една картина, която приемам като пречистване от негативите на изминалата година с надежда за светлина и позитивизъм през настоящата. Бих искала моето изкуство да направи така, че поне за миг хората да се отърсят от грижите, да преодолеят стреса и напрежението и да продължат с приказка”, надява се Елица.

В момента тя подготвя изложба за Париж, на която ще представи свои картини, заедно с рисунки на учениците и студентите си. Гигова ръководи клубове по изобразително изкуство, в които работи с талантливи деца. Откриването на експозицията „Предания и легенди от Родопите“ е насрочено за 3 април.