Снимка Мариета Иванова

Наследниците на акад. Кирил Попов припомниха заслугите на великия си дядо, позволил им да се забавляват с цигулката, с която са свирили той и Айнщайн

Снимка Мариета Иванова

“Никога не се спирайте в усвояването на нови знания, устремът е това, което отличава математиците!” Посланието отправи към учениците от Математическата гимназия днес внучката на патрона на училището акад. Кирил Попов. Юлия Попова и брат й Александър бяха гости на днешния празник в Конгресния център на панаира, с който бе отбелязана 139-годишнината от рождението на великия учен. Той е един от най-видните ни математици, първият българин с докторат по астрономия. През 1912 г. защитава дисертация в Сорбоната и става доктор по небесна механика на Парижкия университет. Темата на дисертацията му е върху движението на астероида Хекуба. В нея той разглежда по-особен случай от т.нар. проблем за трите тела. Коригира изчисленията на известния математик Анри Поанкаре, с което привлича вниманието на европейската научна общност. Бързата защита на дисертацията му е продиктувана от получената мобилизационна заповед от България заради началото на Балканската война. Това е абсолютен прецедент в историята на Сорбоната – за толкова кратък срок да се свикат всички академици и да се изслуша младият български учен.

След като поднесе поздравителен адрес на директора на гимназията Веселина Карапеева, Юлия Попова се върна назад, за да припомни важни моменти от живота на именития си дядо.

„За мен Кирил Попов беше един обикновен дядо, какъвто вие си имате у дома. Той не пожали своята цигулка, за да забавлява своя внук, т.е. брат ми Александър, въпреки че инструментът беше изключително ценен, защото на него бяха свирили дядо ми и Айнщайн. Струната и лъкът страдаха, но възпитанието в нашето семейство беше на първо място. С времето започнах да оценявам Кирил Попов по друг начин и да си давам сметка какъв невероятен учен е”, разказа Юлия Попова. Тя добави, че великият математик е имал много интензивна научна дейност и въпреки това успява да напише своя автобиография. Амбицията на Юлия е тя да бъде преиздадена.

На патронния празник бяха отличени носителите на престижни национални и световни отличия ученици. Наградата на името на бившия преподавател на МГ Васил Зарев бе присъдена на 11-класника Димитър Чакъров.

Дългогодишният директор на МГ Кирчо Атанасов припомни на настоящите възпитаници на гимназията, че се обучават в Магнаурската школа на 21 век, съхранила най-доброто от българската образователна система.