Зрелостникът от Строителния Иван Трифонов и 11-годишният му брат Радослав от СУ „Любен Каравелов“ подариха трибагреник на концерта за 45-годишнината на състава

Внуците на именития акордеонист, композитор и диригент Тодор Пращаков разплакаха снощи ансамбъл „Тракия“  на концерт-спектакъла по повод 45 години от първата му изява пред публика. Артистите от трупата възродиха забравени песни и танци от репертоара на трупата от 5 септември 1975 година.

Финалът на вечерта бе поставен с „Тракийски смесен танц“ по музика на Тодор Пращаков и хореография на основателя на ансамбъла – Кирил Дженев.  Минути след изпълнението, когато аплодисментите на публиката върнаха трупата два пъти на бис,  на сцената се качиха две момчета, развявайки родния трибагреник. Докато зрителите се чудеха дали това е част от сценария, 12-класникът Иван Трифонов извика: „Да живее ансамбъл „Тракия“, да живее България! Гордеем се, че дядо ни беше част от великолепния състав на Кирил Дженев“. Знамето с инициалите на ансамбъла бе подарък от Иван и брат му Радослав по повод 45 години от първата премиера на състава. Тодор Пращаков е музикален съосновател на ансамбъла, на оркестрите „Марица” и „Феникс”, преподавател в АМТИИ.

Въпреки че тази година завършва „Парково строителство“ в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия, Иван е категоричен, че ще продължи по стъпките на именития си дядо. Зрелостникът танцува в ансамбъл „Дилянка“ и смята да кандидатства „Българска народна хореография“ в АМТИИ. Специалност, основана от дядо му и от Кирил Дженев. 11-годишният Радослав пък учи в СУ „Любен Каравелов“ и свири на каба гайда. Танцовите си умения развива в клуб „Самодива“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.