Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова влезе в ПГ по транспорт, ПГ по кожени изделия и текстил и в три асеновградски училища, разговаря с учителите за трудностите на обхвата

Внезапни проверки за отсъстващи направи днес в Пловдив и Асеновград зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя е влязла в ПГ по транспорт и ПГ по кожени изделия и текстил, както и в три асеновградски училища – ПГ „Иван Асен II”, ПГ „Патриарх Евтимий” и ОУ „Никола Вапцаров”, заедно с началника на РУО Иванка Киркова. Посещението на мобилните екипи е в рамките на Механизма за обхват и задържане на подлежащите на задължително обучение. Целта е не да се налагат санкции, а да се установят обективните проблеми, с които се сблъскват педагозите и директорите по места, затова зам.-министър Михайлова е имала среща и с учителите, ангажирани с обходите.

Припомняме, че мобилен екип на МОН направи внезапна проверка в четири пловдивски гимназии в началото на декември, в някои от които бяха засечени 70% отсъстващи. Това бяха ПГ за строителни технологии „Пеньо Пенев”, ПГ по кожени изделия и текстил „Иван Богоров”, ПГ по машиностроене и ПГ по транспорт „Гоце Делчев. Две от гимназиите са били проверени и днес, като този път е отчетен по-голям брой присъстващи в клас. В Автото учениците в клас са били 75%.

В ПГ по кожени изделия и текстил предстои въвеждането на система, която да следи кога учениците влизат и напускат училище с цел по-засилен контрол на безпричинно отсъстващите.

Преди две седмици зам.-министър Михайлова е била и в Столипиново, за да установи какви са проблемите на екипите в квартала. Тя е посетила най-голямото училище в гетото – СУ „Найден Геров”. Директорът Емил Начев  е назначил образователен медиатор, който да бъде връзка с родителите, да обикаля махалата и да насърчава семействата да пращат редовно децата си в клас. Тази роля е поверена на пенсионирана учителка, която е работила близо 40 години в училището и познава спецификите на етноса. Класните ръководители също кръстосвали махалата, за да събират учениците, тъй като не можели да разчитат, че родителят ще си вдигне мобилния телефон, какво останало да му пратят мейл на електронната поща и да чакат отговор. Според Начев е напълно излишно изискването да се пращат писма до родителите на нередовните. Децата не живеели на посочените от семействата улици, тъй като адресна регистрация можела да се прави само в законни постройки.

 

Проверките на мобилните екипи продължават.