mde

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова приветства юбилярите на концерта в Драматичния театър

Пловдивският митрополит Николай благослови учителите и учениците на СУ „Климент Охридски”, които днес отбелязаха 80-я юбилей на училището с тържествен концерт в Драматичния театър. Пред пълната зала Негово Високопреосвещенство сподели, че образованието и вярата са в основа на доброто и изрази надежда от следващата година в училището да има часове по православно вероучение.

Днешният празник бе само част от събитията, с които пловдивското школо отбеляза своята кръгла годишнина. В съвместна инициатива с Пловдивска митрополия училището проведе „Духовна работилница“, чиято основна идея бе изписването на българската азбука под ръководството на културно-просветния отдел. Бяха организирани и срещи между бивши възпитаници и настоящите ученици.

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова също бе сред гостите на празника, на който се изявиха талантите на училището. Сред гостуващите изпълнители бяха певците от арт група „Славена“, детска танцова школа към ансамбъл „Хебър“, клуб по спортни танци „Парадайс“, народен ансамбъл „Тракийска младост“ към СУ „Любен Каравелов“ професионален фолклорен танцов театър „Акрани“.

В края на концерта всички станаха на крака, за да изпълнят „Върви, народе възродени“, почитайки делото на светите братя Кирил и Методий в навечерието на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост.

СУ “Свети Климент Охридски” е приемник на образуваната през 1937 – 1938 г. Смесена гимназия, чрез отделяне на ученици и ученички от всички класове на съществуващите тогава в Пловдив мъжка и девическа гимназии. Училището продължава традицията в профилираното обучение по природни науки – биология и химия.