С определение от 11 октомври 2022 г. състав на Върховния касационен съд не допусна до касационно обжалване решение на Пловдивския окръжен съд, с което се потвърди съдебен акт на Районния съд в града под тепетата, отменил като незаконно уволнението на Екатерина Делинова като директор на ОбУ “Пенчо Славейков”.

Делинова беше отстранена от длъжност през ноември 2018 г. Съдът отмени уволнението с аргумента, че тя е била в болничен, а от Регионално управление на образованието не са поискали ново разрешение от Инспекцията по труда за освобождаването й от поста, представяйки старо такова, което е било за предишен болничен. ВКС е потвърдил, че между болничните листове е имало прекъсване от повече от месец. В този период Делинова е била на работа, поради което е трябвало да се поиска ново разрешение.

„Това е поредното уволнение на бившия началник на РУО-Пловдив Иванка Киркова, което е отменено. През месец април т.г. ВКС върна на работа и Тонка Будакова – директор на ОУ “Георги Караславов” в Първомай“, заяви юристът Кристиян Гьошев – адвокат и по двете дела на уволнените. И добави: „Жалко, че делата се проточиха 3 години. Късна справедливост, но справедливост. Делинова ще се върне на работа в близките седмици по законоустановения ред”.

В профила си във Фейсбук Екатерина Делинова написа: “Приятели, печеля делото за уволнение (окончателно). Благодаря на всички, които ми вярвахте и ме подкрепяхте! Благодарности към адвокат Кристиан Гьошев, който ме защитаваше в борбата ми със “системата”. Благодаря най-вече на семейството си, че бяше до мен през тези 3 години, както винаги е било!”