pu_diplomirane7

„Някои спорят кой бил моторът на икономиката –  дали петролът,  стоманата, цветните метали, полезните изкопаеми или селскостопанската продукция. Аз считам, че моторът на икономиката е знанието”. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на промоцията на абсолвенти от Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет. Той бе гост на дипломирането на 400 бакалаври и магистри в Спортната зала на висшето училище.

Младите специалисти в областта на математиката, информатиката и информационните технологии бяха приветствани и от заместник-кмета “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив Стефан Стоянов, от районни кметове и представители на водещи фирми от сектора.

„Според информация от бранша поне 20 000 са свободните места за IT специалисти и тази тенденция ще се запази десетилетия”, каза заместник министър-председателят и призова младите хора да не престават да се учат, за да бъдат готови за предизвикателствата на времето, да работят с удоволствие и да открият алгоритъма на щастието в работата си.

„Пловдив непрекъснато се развива, но ние искаме много повече за нашия град – да става все по-модерен и да развива икономика на знанието. С помощта на администрацията и на университетите успяхме да привлечем десетки нови компании, да подобрим условията на труд за бъдещите IT специалисти. Надявам се да имате куража да продължите  напред, защото от вашия успех зависи успеха на страната ни и успеха на нашия град”, подчерта  заместник-кметът Стефан Стоянов.