Ученици от ПГ по електротехника и електроника майсторят конзолни и графични приложения в електронната среда на VisualStudio

Виртуални лаборатории по електротехника, електроника и автоматизация замениха часовете по учебна практика в условията на дистанционно обучение. Моделирането на процеси замести скъпата  и сложна техника, разположена в кабинетите на Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Учениците използват специализиран софтуер на фирмата MicroChip и MP LAB IDE, с който са изградили умения да работят още преди въвеждането на извънредното положение, наложило и онлайн обучението.

За момчетата и момичетата от една от най-желаните специалности – „Приложно програмиране“, професионалната подготовка по теория и практика се осъществява в електронна среда на VisualStudio, където те изработват конзолни и графични приложения, а в часовете за допълни занимания усвояват и Unity. Комуникацията с учителя, с наставниците от водещи ИТ компании в региона и поставянето на задачи и тестове, става през платфорамта pgee.neolms, а за директна видеовръзка за споделяне на екрана, за да се покажат готовите продукти,се използва zoom.us.

„Прилаганите до момента синхронни и асинхронни методи на преподаване чрез Zoom, Google classroom и pgee.neolms, се превърнаха в основен инструмент. За обучението по общообразователна подготовка използваме не само ресурси на издателствата, но и много авторски разработки. Подготвяме и въвеждането на платформата MICROSOFT TEAMS, която ще улесни обучителния процес и ще го превърне във вълнуващо виртуално приключение за ученици и учители”, обяснява директорът Стоянка Анастасова.

Тя припомни, че гимназията още през 2013 г., вследствие на сътрудничество с доайена в образователните политики – Финландия, интегрира трансверсален подход на обучение в голяма част от учебните предмети. Има създадена и електронна платформа със свободен достъп – „Обучение без граници“, в която учителите споделят образователни ресурси. През 2014 г. в административното управление на гимназията са въведени облачни технологии, които улесняват обмена на информация и комуникацията на всички нива. Училището е сред първите в областта, което премина към електронен дневник през 2016г., като по този начин предаването на информация, свързана с училищния живот (предстоящи инициативи, родителски срещи, оценки) е достъпно до всички родители, учители и ученици, независими от времето и пространството.

„Благодарение на инвестицията в знания, умения и дигитализация, изграждането на техническа инфраструктура, пълното Wi- Fi покритие и прилагане на специализирани софтуери в обучението по теоретична и професионална подготовка, учениците и учителите днес се оказаха напълно подготвени да се справят с новото предизвикателство”, уточнява Анастасова.

В резултат на това не закъснява и оценката на родителите.

Майка на 8-класник, написа до „Уча в Пловдив”: „Часовете се провеждат стриктно по график, с нужната почивка между тях. В началото само затвърждаваха наученото, но сега вече взимат нови уроци, ползвайки презентации, дават им допълнителна информация, насоки, упражнения. Всеки учител е оставил и личния си телефон, при нужда детето или родителят може да позвъни. Възхитена съм от професионализма и търпението на учителите, за които се оказа, че няма невъзможни неща и могат да се справят с всичко, без значение дали са имали предварителна подготовка”.

Майка, която работи като учител и чийто син също учи в гимназията, благодари на колегите си за часовете работа пред компютъра и заявява, че той прилежно пише домашни, прави презентации, които изпраща в shkolo, и няма нито един загубен ден от старта на онлайн обучението.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.