9 от всеки 10 деца се обръщали в погрешната посока, когато пресичат улицата, и първо поглеждали надясно

 img_3887

Виртуална платформа за обучение по Безопасност на движението по пътищата “На улицата” беше представена днес пред учители и възпитатели от детските градини в Пловдив. Платформата е разработена от фирма „Дидаско” и има за цел да обучи децата как да се придвижват безопасно по улиците. Презентацията в район „Западен” е част от инициативите в Европейската седмица на мобилността, която традиционно се провежда.

Виртуалната платформа „На улицата“ създава имитация на реална среда, в която децата лесно усвояват правилата за движение. Ученикът застава пред екран, като движенията му се отчитат чрез камера, поставена фронтално. На монитора се показват градска среда, улици, пешеходни пътеки, кръстовища, светофари, различни превозни средства. Детето само избира маршрута, по който да стигне от едно място до друго. Системата отчита дали то преминава през позволените места, дали се оглежда в правилната посока, от която се очаква да дойде автомобил, спазва ли светлинната сигнализация, има ли рисково поведение при пресичане.  Всяка правилно действие носи точки, които формират крайна оценка.

Платформата е разработена в 10 нива на трудност с версии за пешеходци и за велосипедисти. Освен нея бе представена и друга образователна игра. С помощта на робот детето научава основните посоки и придобива умения да се ориентира правилно.

„Нашите изследвания показват, че 9 от всеки 10 деца се обръщат в грешната посока, когато пресичат улицата, и първо поглеждат надясно”, заяви управителят на фирма „Дидаско“ Васил Паунов и добави, че постигнатите с помощта на платформата резултати са много добри.

img_3786