IMG_1612 (1)

Първата виртуална платформа, която симулира реалните условия на пътя с цел обучение на деца бе представена днес в ЦДГ „Светла” от IT специалиста и преподавател в Пловдивския университет Стефан Ставрев.  Тя  е разработена по идея на “Дидаско груп”

Децата от предучилищните групи и начален курс могат да се обучават безопасно как да се движат по улицата, как да пресичат на регулирано и нерегулирано кръстовище или да подават правилните знаци. Идеята на виртуалната платформа е да симулира реалните условия.  Ситуациите са разнообразни – от правилно ходене по пешеходна пътека, пресичане, движение с велосипед по пътното платно, до правилно минаване по надлез. Ако детето се е справило точно, то получава пълния брой точки. Системата наподобява компютърна или видео игра, като сензор заменя клавиатурата и мишката. Платформата, изградена на 9 нива, вече е тествана с децата на „Светла” и може да бъде внедрена масово в училище, за да улесни обучението по безопасност на движението.

IMG_1723

По повод Глобалната седмица за пътна безопасност, днес деца от забавачката с помощта на пътни полицаи спряха за около час движението по улица „Солунска” и раздаваха на шофьорите стикери, призоваващи ги към безопасно шофиране. В инициативата се включи и кметът на район „Западен” Димитър Колев.

Поради недостиг на специалисти за IT сектора, Стефан Ставрев и негови колеги инициират създаването на Академия за уеб технологии и визуални изкуства. Те ще организират малки курсове от по десетина души, за да ги подготвят спрямо индивидуалните интереси и заложби, за да отговорят на нуждите на пазара.