44 училища от Пловдив и областта представят своите професии и специалности

Виртуална панорама на професионалното образование организира Регионалното управление на образованието. Целта на онлайн изложението е кариерно ориентиране на кандидат-гимназистите. Училищата с професионални паралелки презентират своите специалности във видеоклипове, които могат да бъдат видени тук

Изложението е предназначено за ученици от седмите класове и техните родители, които се интересуват от възможностите за получаване на професионално образование и все още се колебаят на коя професия да заложат. Специалностите от план-приема за 2020-2021 учебна година са представени чрез презентации и видео материали на училищата. Изложението ще продължи през целия месец юни.

23 дуални паралелки са заложени в държавния план-прием. За първи път от тази година МОН допуска да се разкрива и половин дуална паралелка, за да се запазят защитени и професии, по които има недостиг на кадри, особено в по-малките населени места.

За трета поредна година Пловдив залага повече професионални паралелки, отколкото профилирани – 60.63 срещу 39.37 на сто. 129 са професионалните паралелки с 5-годишно обучение, а 5 – с 3-годишно. 87 са профилираните паралелки, които ще приемат тази година седмокласници. Справката към момента показва, че завършващите са с 13 по-малко от миналата година – 5748 ученици.

През учебната 2020/2021 година за областта ще се осъществява прием и за две нови специалности: “Козметични, парфюмерийни, био продукти и битова химия” в СУ “Константин Величков” и “Туристическа анимация” в СУ “Проф. д-р Асен Златаров” – Първомай.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.