OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Драматичният театър ще създаде виртуален музей на историята на театралното изкуство в Пловдив. Вече година и половина екипът се е посветил на каузата и събира пиеси, плакати, афиши, снимки, а пред камера всички големи артисти, свързали съдбата си с Пловдивския театър, разказват спомени.

„Намерихме уникални ръкописи.  Искаме да съберем всички нишки, изплели славната му история”, каза директорът Кръстю Кръстев. Амбицията е основата на виртуалния музей да е поставена до догодина, когато театърът празнува 140-годишнина.

Преди броени дни трупата се завърна от изключително успешен гастрол в столицата, който коства гигантски усилия. Спектакълът „Одисей“ гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, а отзивите бяха, че екипът на спектакъла се е докоснал до съвършенство, което е достойно до бъде показано на световните сцени, защото е „космическа визия за модерния Одисей”.

„Това ни дава смелост да мислим за пътуваме и в други български градове, даже на фестивали в чужбина, въпреки че би струвало огромни средства. С помощта на „Пловдив 2019“ и Министерството на културата работим за евентуален гастрол в Италия”, каза на пресконференция днес  Кръстев.

Според драматурга Александър Секулов спектакъл като „Одисей” не може да бъде направен с обичайния бюджет на един театър и без наличието на база. Драматургът подчерта, че този спектакъл е доказателството, че не е възможно да се очакват резултати като този с „Одисей“, ако не се създадат условия да се извърви един дълъг процес. Припомняме, че проектът бе реализиран като част от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата, а докато траят репетициите, театърът бе затворен за два месеца.

„Големият въпрос сега е оттук нататък какво ще направи градът ни, Министерството на културата, театърът с този продукт, който е достоен да бъде показан навсякъде по света. Дискусията какво остава след ЕСК е ясна – „Одисей” „Мария от Буенос Айрес” на Опера Пловдив и японския спектакъл на Кукления театър”, коментира Секулов.

Филмът за спектакъла „Одисей“, дело на екипа на БНТ Пловдив, ще бъде показан на 8 февруари от 17 часа.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.