ОУ „Христо Смирненски“ се включи в националната инициатива „150 урока за Васил Левски“

Какво е родословното дърво на Апостола, кой от членовете на негово семейство имат запазени фотографии,  къде е бил учител и как е получил прозвището си – отговори на тези и още десетки въпроси, свързани с живота и делото на националния ни герой даваха учениците от пловдивското село Житница на открит урок за Левски. В него взеха участие прогимназиалните класове на школото.

„Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.” Тази мисъл на Левски сякаш е завещание към нас: да обичаме България, да отстояваме вярата си в нея и в собствените си сили. Българската история му отрежда мястото на основоположник в множество обществени сфери, реализирали се в мисленето, говоренето, писането на възрожденския българин“, обърна се към присъстващите на открития урок преподавателят по история Пламен Хаджиев.

Кандидат-гимназистките Сиана Чалъкова и Радослава Толумова представиха биографията на Апостола, а Красимир Бодурски и Иван Илиев поставиха акцент на политическите му инициативи. Особен интерес предизвика и подготвената драматизация по едноименния Вазов разказ, където артистичните петокласници показаха как Апостола се измъква при премеждия. Чрез различни задачи и ребуси, публиката разгада в коя чета е участвал Левски и как се казват неговите братя и сестри.

Откритото занимание бе в рамките на националната инициатива „150 урока за Васил Левски“ и е включен в интерактивна карта, където могат да се видят и материали от всички участващи. Постери, рисунки и други материали, изработени от учениците в заниманията им по интереси, са изложени в училищното фоайе.

Училището в  Житница бе одобрено за участие в поредицата уроци на Национален музей „Васил Левски“. Реализирани бяха два виртуални урока из стаичките на къщата музей.

„Датата е 18 февруари. Годината е 2023. Мястото  е тук и сега. Ние сме тези, от които зависи развоят на събитията. Ние сме тези, в името на които е саможертвата на Апостола  за нашата свобода в „чиста и свята република”. Дължим му не само поклон и цвете, дължим му достойни дела“ – каза Иванина Георгиева от 6. клас.