Вторият етаж е преобразен с фототапети по проекта „Обичам моето училище“, чиято цел е да осигури комфортна и релаксираща учебна среда

„Виждам доброто в себе си“, „Мечтите ми се сбъдват“, „Аз играя важна роля в света“ – тези и други утвърждаващи послания ще посрещнат само след две седмици учениците на ОУ „Екзарх Антим I“. Класните стаи и фоайето на втория етаж са напълно преобразени по проекта “Обичам  моето училище”, чиято цел е да осигури комфортна и релаксираща среда и да повиши креативността на децата. Той се реализира в партньорство между училището и фондация „LightSource Charity“, която създава интериорния проект и подбира фототапетите в зависимост от предмета, който се изучава в съответната класна стая. Всеки кабинет е в различен цвят, като се залага основно на пастелните тонове и се поставят изображения, съответстващи на учебната дисциплина.

„Красотата ще спаси света, но имам предвид душевната“ е изписано на огромния постер в класната стая по български език. Цитатът е на Иван Иванов, а на фототапета са изрисувани томове книги, „подреждани“ от котки и мишки.

В другия кабинет по български и литература децата ще се вдъхновяват от посланието на американската актриса Джоузи Бисет: „Мечтите трябва да са толкова големи, че да можем да растем в тях“.

Мисълта на американския сценарист и писател Майкъл Кънингам: “Историята винаги е била променяна от шепа хора“ е изписана в кабинета по история на фона на храм-паметника „Александър Невски“. Най-нетърпеливите, които още вчера отишли в училище, за да видят какво се случва, останали смаяни и заявили, че нямат търпение да влязат в клас, разказа преподавателят по история Мария Пилафова. Според нея средата повишава мотивацията на учениците и ги стимулира да напредват.

В момента изпълнителите на проекта поставят тапетите, изработени от пожароустойчива, напоена с растително лепило хартия. Лепилото се разгражда с вода и така постерите се залепят за стената.

Фоайето на втория етаж е решено в светлосиньо, като посланията са свързани с опазването на природата: „Мисля за бъдещето на планетата“. Изображенията са на еко тема.

Идеята на фондацията е да изгради училищна среда, в която детето да се чувства спокойно и комфортно. А вдъхновяващите изображения да ги насърчат да търсят  нови  знания, да вярват и да следват мечтите си, обясниха координаторите на проекта.

„Цялото това обновление има за цел да възпита у децата естетическа нагласа и отговорност към  заобикалящата ги среда, да ги научи да работят в екип. Тази година преобразяваме втория етаж, а догодина ще направим и първия, където темата ще са приказните герои“, обясни зам.-директорът Любомира Христова. В заниманията по интереси учениците изработили хартиени пердета за прозорците в цветовете на коридорите, както и опаковки от природни материали за саксиите.

По проекта на фондацията са преобразени 24 училища. Освен „Екзарх Антим I“, в Пловдивска област това са ОУ „Алеко Константинов“, СУ „Патриарх Евтимий“, асеновградското ОУ „Хр. Ботев“, СУ „Васил Левски“ в село Маноле и СУ “Граф Игнатиев” в Граф Игнатиево.