Поредицата с теми по български и математика вече се излъчва

Произведения, теми, преразкази, пряка и непряка реч, правопис,  задачи, уравнения и решения – „На фокус VII клас“ е поредица от видео уроци, които ще подпомогнат седмокласниците за Националното външно оценяване по български език и литература и по математика.

БНТ 2  ще излъчва „На фокус VII клас“ в понеделник и вторник от 10 часа, с повторение от 15 часа.  Учениците и родителите им, които са пропуснали уроците през седмицата, ще могат да ги гледат в събота и неделя от 8 часа. Понеделник и събота са дните за български език и литература, а вторник и неделя за математика.

Образователната  програма „На фокус VII клас“ е част от кампанията „С БНТ на училище“, която стартира по инициатива и с подкрепата на Министерството на образованието и науката в условията на въведеното извънредно положение в страната през месец март 2020 година. Тогава по БНТ 2 бяха излъчени 517 урока за учениците от I до VII клас по общообразователните учебни предмети и за учениците от XII клас за държавния зрелостен изпит по български език и литература. През миналата учебна година бяха реализирани и излъчени 180 урока. 120 по български език и литература и по математика за VII клас, а останалите 60 подпомогнаха зрелостниците за матурите в XII клас.

Образователната програма е подготвена от Министерството на образованието и науката и включва теми като: „Моделиране с изрази, линейни уравнения и неравенства“, „Трансформиращ преразказ“, „Сложно съчинено изречение“, „Линейни неравенства с едно неизвестно“, „Еднакви триъгълници. Питагорова теорема“, „Разлагане на многочлени на множители“. Това са част от уроците, които ще предоставят възможност всички деца от VII клас да имат равен достъп до образование.

Видео уроците от инициативата „С БНТ 2 на училище“ са достъпни и на официалната страница на БНТ.