Програмата „Час по физическо“ е безплатна и включва кратки серии, разработени от пловдивски инструктори

Поредица от специални видео и онлайн тренировки за деца има амбицията да раздвижи българските ученици, които са принудени да стоят вкъщи по време на извънредното положение. Програмата „Час по физическо “ е инициатива на сдружение “БГ Бъди активен“, което има дългогодишен опит в провеждането на инициативи за насърчаване на физическата активност и спорта. Вече са подготвени четири видео тренировки, предвидени са и занимания в реално време, които ще се излъчват в тематично събитие във Фейсбук.

Видео тренировките ще бъдат предоставени безплатно на всички училища, които имат желание да активизират дистанционно заниманията по спорт. Съдържанието на  кратките серии е разработено от инструктори от зала за функционални тренировки в Пловдив и е съобразено с възможностите и нуждите на децата. То включва упражнения за различните мускулни групи, като горна част (гръб, рамене, ръце), торс и ядро, т.е коремните мускули и долна част (крака). Упражненията са със среден интензитет, като времето за почивка отговаря на нужното за възстановяване и бързото започване на новата серия. Натоварването за всяко дете е различно, като зависи от индивидуалните качества, физически показатели и здравословно състояние. Препоръчително е упражненията да се изпълняват под наблюдението на родител.

Сдружение “БГ Бъди активен” вече седем години популяризира масовата физическа активност и работи с организации, граждани и доброволци за осъществяване на различни инициативи за раздвижване. В последните години организацията е координатор за България на Европейската седмица на движението и спорта MOVE Week и на Европейския ден на спорта в училище. С новата програма “Час по физическо” сдружението цели да подкрепи учебните заведения и учителите по физическо възпитание и спорт.

По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по обездвижване при децата. 200 000 българчета са с наднормено тегло, а 67 000 страдат от затлъстяване. Хипертонията, лошият холестерол и диабетът тип 2 се появяват все по-често при деца и подрастващи у нас. Проучванията показват, че тези болести се появяват вследствие на наднорменото тегло и обездвижването.