168 ученици от пети и шести клас в програмата за ранно кариерно ориентира на образователно-индустриалния борд, амбицията за догодина са 1000 деца да влязат във фирмите

9,1% е средногодишният ръст на заплатите в производствената сфера за Пловдив и областта. Данните изнесе днес икономистът Георги Стоев на пресконференция на Образователно-индустриалния борд. За сравнение – стойностите за столицата сочат 7,4%, а 7,5 е процентът за страната като цяло.

“В Пловдив заплатите растат много по-бързо. Регионът бележи и друг рекорд – феноменален е ръстът на заетостта, отчетен през 2017-та година: 38 000 души. Ръст, по-голям от този на цяла Северна България”, поясни икономистът. Цифрите сочат още, че новозаетите в производството за миналата година са 38 000. Всичко това се отразява на миграцията, привличайки хора да живеят в Пловдив. По този показател градът е нараснал с 2400 души. Механичният прираст в столицата за същия период е 3600 души.

Според Георги Стоев възможностите за младите (18-19-годишни) са още по-големи, особено ако току-що са завършили професионална гимназия. Прогнозната стартова заплата за монтажници през 2019 година е 730 лева, като възнаграждението стига до 960. Оператори на машини започват с 840 и стигат до 1200. Останалите квалифицирани работници без стаж ще бъдат наеми срещу 1000 лева, а възнаграждението може да стигне до 1600.

168 ученици от пети и шести клас са участвали в програмата на борда за ранно кариерно ориентиране. През 2016 година Община Пловдив бе една от първите, които подписа споразумение за създаване на Образователно-индустриален борд съвместно с Министерство на образованието и „Тракия икономическа зона”. Целта е по-тясно сътрудничество между училищата и бизнеса, както и популяризиране на възможностите за ранно кариерно развитие на децата и по-голяма информираност на техните родители.

„Учениците се запознаха с процесите на работа, на автоматизация и нововъведенията, интегрирани в новите предприятия в региона на Пловдив“, каза кметът Иван Тотев, визирайки петте компании партньори „Анди”, „Биомашиностроене”, „БТЛ Индъстрийз”, „Либхер” и „Пролифт”.

„Тази година стартирахме и проекти за подкрепа на професионалните гимназии, за да обърнем по-голямо внимание на възможностите за добрата реализация на младите хора“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

През 2019 година в плановете на борда са да продължи дейностите по кариерно ориентиране, включвайки поне 1000 ученици. Ще се разшири и  партньорската мрежа с присъединяване на нови работодатели. Общината ще търси и финансовата подкрепа на МОН.