Вечните символи на Пловдив са увековечени в колекция от 5 сребърни медала. Тя е посветена на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и претворява в сребро емблематични културно-исторически и архитектурни забележителности на града. Колекцията се реализира от „Булминт Холдинг” в партньорство с Фондация „Пловдив 2019”. На аверсите (лицата) на медалите са изобразени с детайлни гравюри на символни за града под тепетата обекти – Античния театър, Римския стадион, Хисар капия, Капана. Последният пети медал, който беше представен само преди дни, е композиция от изображения, обединяващи три различни епохи от историята на Пловдив. На реверса (гърба) на всеки медал е поставено логото на ЕСК 2019. Пълната колекция вече е налична и може да бъде закупена от онлайн магазина на производителя – www.bulmint.com.

Последният медал – “Пловдив – Древен и Вечен” се явява завършващ за колекцията. Едната половина представя Античния театър. Погледът отгоре разкрива мащабността на този забележителен древен строеж. В другата половина е пресъздадена портата „Хисар Капия“. В тази част от Възрожденски Пловдив по уникален начин са вградени една в друга средновековната крепост и заобикалящите я къщи във възрожденски стил. Между двете половини във вертикала е изписан „Пловдив“ с блестящ гланц, за да разграничи двата архитектурни ансамбъла. Мотивите, представени върху монетата, са подбрани така, че да се свържат в една художествена композиция три различни епохи и три различни архитектурни стила. Това историческо наслагване прави Пловдив единствен по рода си. Текстът „Древен и вечен“ е свързан смислово с вертикалния надпис „Пловдив“.

Художественият проект на медала е дело на е Иван Тодоров от студио „Ивел Арт”. За създаването на медала са използвани най-съвременни технологии в монетосеченето в световен мащаб. За това свидетелстват изключително детайлният релеф и мат-гланцов завършек, характерен единствено за монетите и медалите във висше proof качество. Медалът “Пловдив – Древен и Вечен” е отсечен от чисто сребро, проба 999/1000 с диаметър 45 мм и тегло 1 унция (31,1 г).

https://bulmint.com/medali-plovdiv-2019